21 iunie 2018

Blocurile din Horezu riscă să rămână în frig, la toamnă. Primarul ocupat cu lupte inutile!

SC Sacomet SA şi Primăria oraşului Horezu se ,,bombardează” de câteva zile cu adrese prin care ba se pun, ba nu se pun de acord cu privire la furnizarea agentului termic. Situaţia nu este, deocamdată dezastruoasă, dar poate să devină. Mai sunt doar trei luni şi, deocamdată, nu există un contract semnat pentru un furnizor de căldură. În tot acest timp, primarul Nicolae Sărdărescu stă de ,,frecuşuri” cu o societate privată care şi-a încheiat contractul.

SC Sacomet a avut contract de furnizare agent termic până 11 iunie a.c. şi nu a mai dorit să semneze un nou contract, aşa cum a propus Primăria Horezu (facsimil 1). Se ajunsese la un acord prin care Primăria urma să plătească suma de 15000 de lei lunar, pentru clădiri (două centrale) şi terenurile aferente. Analizând, totuşi, mai atent ofertele primăriei, SC Sacomet nu a mai dorit să preia serviciul de furnizare agent termic şi a notificat administraţia să vină să-şi ia instalaţiile de căldură (două cazane şi ţevile de transmitere). Cheia problemei este următoarea: SC Sacomet deţine clădirile şi terenurile, iar administraţia are instalaţiile. Nu se poate da căldură în oraşul Horezu, la blocuri, dacă nu există o înţelegere (închiriere, concesiune, vânzare – cumpărare, etc.) între aceste două entităţi. Dar pentru că de când a venit la primărie (2016) edilul – şef Nicolae Sărdărescu a avut o relaţie foarte proastă, din ambiţie şi orgoliu, cu patronul Sacomet, Florin Nicolaescu, s-a ajuns în situaţia de faţă. ,,Eu nu mai vreau să semnez nici un contract de furnizare cu primăria. Este problema mea de ce…sunt proprietăţile societăţii pe care o conduc şi aşa am stabilit că este mai bine pentru noi. Este economie de piaţă, democraţie, sunt liber să închei contrate cu cine vreau, în termenii legii. Şi cu Primăria Horezu nu mai vreau!” a declarat Nicolaescu.

Ping – pong cu adrese între Primărie şi Sacomet

O nouă contradicţie între Sacomet şi primărie vizează faptul că Florin Nicolaescu a somat administraţia să-şi ia cazanele de pe proprietatea sa. Printr-o adresă emisă de Primăria Horezu (facsimil 2) a fost fixată data de 21 iunie pentru procesul de predare – primire a instalaţiilor. Ulterior, Nicoale Sărdărescu s-a răzgândit şi a trimis o nouă adresă (facsimil 3) în care acuza lipsa de timp şi solicita ca predarea – primirea să se facă pe 27 iunie. Este un nou motiv de conflict întrucât, prin predare – primire, Sărdărescu înţelege că trebuie să spargă vreo opt metri pătraţi din zidurile centralei (proprietatea Sacomet). ,,Nu putem demonta. Aşa este stipulat în contractul semnat între părţi, trebuie să dezafectăm circa opt metri pătraţi pe care-i punem la loc pe cheltuiala noastră. Să vedem, însă, dacă instalaţiile sunt în perfectă funcţionare sau trebuie să facturăm pentru reparaţii către Sacomet” a spus primarul. În replică, Nicolaescu a fost tăios: ,,Sărdărescu demonstrează încă odată că nu ştie legea, a fost degeaba poliţist. Vreodată am să spun şi cum a ajuns el poliţist. Nu-mi poate sparge pereţii fără să nu comită o faptă penală.”

Nicolaescu: ,,Sărdărescu a fost poliţist degeaba, nu ştie legea!”

Conflictul dintre cei doi poate duce la o situaţie deosebit de gravă pentru administraţia oraşului Horezu. De la 1 octombrie trebuie dată căldură. Cine o va face, în actualul context?! Primarul Nicolae Sărdărescu susţine că are două variante de rezervă. ,,Vă pot spune că avem la dispoziţie, conform legii, exproprierea cu plată. Există dispoziţii legale prin care putem achiziţiona cu bani acele clădiri şi terenuri, prin expropriere. O altă variantă, la care vom apela prima dată, este cea a obţinerii ordonanţei preşedinţiale care să ne permită să folosim centralele. Trebuie doar să facem dovada că este de utilitate publică, ceea ce este, şi să dăm o perioadă de timp în care să folosim respectivele clădiri. Încercăm acest pas mai întâi” a spus Sărdărescu. Replica lui Florin Nicolaescu: ,,Încă odată se dovedeşte că Sărdărescu nu ştie legea. A fost degeaba poliţist! Conform Constituţiei României, dreptul la proprietate este inalienabil!”

Pentru edilul din oraşul olarilor există cel puţin două întrebări legitime în această situaţie. De ce a trimis adrese către SC Sacomet pentru a propune un nou contract, dacă tot consideră primarul că această societate este ,,capul răutăţilor” în oraş? De ce nu face administraţia exact ce a promis în ianuarie 2017 (conform declaraţiilor din presă date de Sărdărescu), adică o centrală proprie?

 

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like