A mers în instanţă la Judecătoria Horezu şi s-a dat drept avocat, falsificând documente şi cerând bani pentru serviciile sale. Este vorba despre un bărbat din judeţul Gorj, Laurenţiu Florin Duţă, care a fost trimis în judecată la începutul acestui an, Baroul Vâlcea constituindu-se parte civilă în proces. Omul a depus la un dosar civil o delegaţie care, susţinea el, ar fi fost emisă de Baroul Vâlcea, pe care însă ulterior a modificat-o, scriind cu pixul că este, de fapt, emisă de Baroul Gorj. Numai că nu i-a mers manevra, pentru că judecătorul de cauză a observat falsul şi a anunţat procurorii, cerând anchetarea penală a gorjeanului.
Astfel, în luna iulie 2015, procurorii de la Horezu au pus în mişcare acţiunea penală împotriva falsului avocat, iar în data de 7 ianuarie 2016 l-au trimis în judecată, pe rolul Judecătoriei Horezu, sub acuzaţiile de înşelăciune, fals în înscrisuri, fals în înscrisuri sub semnătură privată, exercitarea fără drept a unei profesorii şi purtarea de însemne şi de robă fără drept.
Dosarul s-a judecat relativ repede, iar în data de 7 iulie 2016, un complet de judecată de la Horezu l-a condamnat pe Laurenţiu Florin Duţă. În aceeaşi sentinţă au fost date cinci condamnări cu pedepse între trei şi şase luni de închisoare cu suspendat. Pedepsele au fost contopite, iar la pedeapsa principală s-a adăugat şi un spor obligatoriu.
„Dispune contopirea pedepselor şi aplică pedeapsa cea mai grea, respectiv de 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite – 6 luni , inculpatul D.L.F., urmând să fie condamnat la 1 an închisoare. În baza art. 45 alin. 3 Cod penal Aplică inculpatului D.L.F., pe lângă pedeapsa rezultantă, pedeapsa complementară cea mai grea şi interzice acestuia exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. În baza art. 45 alin. 5 Cod penal Aplică inculpatului D.L.F. pe lângă pedeapsa rezultantă, pedeapsa accesorie cea mai grea şi interzice acestuia exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 91 Cod penal Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. (…) Obligă inculpatul D.L.F. la 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Respinge cererea părţii civile UNIUNEA NAŢIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA-BAROUL VÂLCEA., cu sediul în Mun. Rm. Vâlcea, str. Gabriel Stoianovici, nr. 8, bl. T 1, sc. C, ap. 4, jud. Vâlcea , privind acordarea daunelor morale” – se arată în minuta instanţei.
Decizia nu este definitivă, ea fiind deja atacată cu apel de către Uniunea Naţională a Barourilor din România – Baroul Vâlcea.