Domnule Prim- Ministru,
Doresc să vă supun atenției o problemă ce a rămas nerezolvată, chiar și la aproape 30 de ani de la Revoluția din 1989- proprietățile aflate în patrimoniul Sindicatelor sau a diverselor persoane fizice, nemodernizate și chiar abandonate, care împiedică dezvoltarea zonelor cu potențial turistic.
În destul de multe staţiuni balneare, montane sau de pe Litoral, există zeci de unităţi hoteliere cu capacităţi de cazare foarte mari, lăsate în paragină, cu un singur paznic sau chiar părăsite. Pe lângă ele au apărut pensiuni ce speculează lipsa activităţii acestor unităţi mari, care, cu o reabilitare nu foarte pretenţioasă, ar putea asigura cazare la standarde mai mult decât decente.
O bună parte din aceste unităţi sunt ale unei structuri care, oficial, s-a desfiinţat în 1990 –Uniunea Generală a Sindicatelor din Republica Socialistă România. Patrimoniul UGSR –ului a fost împărțit între 4 sindicate BNS, CSDR, CNSLR Frăția și Cartel ALFA. Stațiunea Voineasa, la rândul ei, a căzut la mijloc. De atunci a început și declinul ei turistic, cele 4 hoteluri și 14 vile fiind lăsate pradă paraginii. Construite cu banii contribuabilului, aceste hoteluri nu au nici un statut cadastral foarte clar, fapt ce împiedică reabilitarea lor prin fonduri europene. Din nefericire, viitorul stațiunii și mai ales viitorul proiectului Transalpina Sky Resort este incert, un factor determinant fiind calea de înțelegere cu aceste sindicate. Prin această afirmație nu doresc să fiu în vreun fel tendențios, ci să remarc o realitate. Mii de turiști sunt atrași în sezonul de ski de frumusețea Pârtiei de la Vidra, iar locurile de cazare sunt doar de ordinul zecilor.
Pe cale de consecință domnule Prim Ministru, vă rog să-mi comunicați, punctul dumneavoastră de vedere referitor la situația menționată și dacă aveți în vedere măsuri care au ca scop reintroducerea acestor structuri în circuitul turistic.
Solicit răspuns scris.
Senator, Romulus Bulacu