În ciuda unora care încearcă să facă o proastă imagine presei vâlcene, nu se poate spune că aceasta nu şi-a făcut, măcar în parte, datoria în privinţa problemei jafului de lemne şi a retrocedărilor ilegale din domeniul silvic. O simplă tastare pe google.com ar trimite orice curios la mii de articole şi campanii mediatice, publicate de-a lungul timpului, care devoalează ramificaţiile atâtor filiere infracţionale care au ,,ras în cap” munţii judeţului Vâlcea.
La finele acestui an şi Gazeta Vâlceană va începe o astfel de campanie care va întări sau, după posibilităţi, va aduce în lumina publică noi dezvăluiri despre ce s-a întâmplat şi se mai întâmplă în pădurile vâlcene. Şi nu numai! Pentru că faptele de acolo au corespondenţă imediată în secţiile de poliţie, în ANAF, în birourile magistraţilor şi, evident, în sediile partidelor politice. Întregul spectru politic local, fără excepţie, este racordat la bani mai mult sau mai puţin negri, proveniţi din tăieri abuzive sau retrocedări ilegale. Nu există Parchet în Vâlcea care să nu aibă cel puţin un procuror ,,cumpărat” ba de exploatatorii forestieri, ba de falşii proprietari de păduri. Ca să nu mai vorbim de poliţie, unde lucrurile stau de-a dreptul catastrofal. Pe un palier mai jos, la ocoalele silvice şi Garda Forestieră, reprezentanţii instituţiilor statului nu mai sunt doar complici; se transformă în făptaşi. Un exemplu grăitor în acest sens este că există persoane din conducerea Gărzii Forestiere (fosta ITRSV) aflate pe statele de plată ale unor exploatatori. Banii se dau pe aşa – zisă ,,consultanţă tehnică”. Există poliţişti din IPJ care au legături directe, de faceri sau de familie, cu exploatatorii. Ba chiar au şi camioane închiriate la aceştia. Un prim – procuror din Vâlcea rupe, la comandă, dosarele membrilor unei importante familii de afacerişti din judeţ ghiftuită cu bani din afaceri forestiere. Parlamentari de la mai toate partidele şi-au plătit atâtea campanii electorale cu bani de la exploatatori, încât nu mai fac diferenţa între donaţie şi şpagă. Politicienii deţin pe numele unor rude apropiate, propriile firme de exploatare forestieră şi achiziţionează masă lemnoasă la preţuri derizorii. Şefii de ocoale silvice, inginerii şi pădurarii sunt la baza acestui ,,lanţ trofic infracţional” în jurul căruia gravitează, în mod evident, primarii.
Cerem ajutorul instituţiilor statului (alea câte or mai fi necorupte), dar şi colegilor experimentaţi în asemenea devoalări, de la alte instituţii mass – media, pentru reluarea unor anchete jurnalistice aflate în punct mort. În scurt timp vom prezenta mărturiile unui pădurar care a fost dat afară de la ocolul unde lucra pentru că nu a fost pe placul unui exploatator. Cum a putut un privat să dea afară salariatul unei instituţii de pază şi mai ales de ce a făcut-o, în scurt timp, în Gazeta Vâlceană.