Deputatul PSD Vâlcea, Daniela Oteşanu, este iniţiator, alături de alţi parlamentari, al unei legi interesante, ce are rolul de a stabili măsuri precise care să protejeze victimele violenţei în familie. Este vorba despre un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Actualele prevederi legale sunt extrem de vagi şi nu protejează în niciun fel victimele, ba din contră, le expun şi mai tare. Asta pentru că durata de judecare a unei cereri de emitere a unui ordin de protecţie este de 30 de zile de la înregistrarea dosarului în instanţă, timp în care victima este într-un constant pericol.
De aceea, deputatul Daniela Oteşanu şi mulţi dintre colegii săi din Parlamentul României susţin că se necesită introducerea unui ordin de protecţie de urgenţă, care să le dea dreptul poliţiştilor să intervină imediat şi să-l ţină la distanţă pe agresor de victima sa. De asemenea, parlamentarii propun ca răspunderea penală a agresorului să nu mai fie înlăturată odată cu împăcarea părţilor.
„În majoritatea cazurilor, lipsa unei măsuri legale imediate pune victima în situaţia de a împărţi în continuare domiciliul cu agresorul. Ordinul de protecţie de urgenţă reprezintă o măsură provizorie care oferă siguranţă imediată victimelor violenţei domestice. Din momentul în care autorităţile competente poliţia, asistenţa socială, unităţile de primiri-urgenţe, sunt anunţate despre un caz de violenţă domestică şi până la obţinerea ordinului de protecţie, viaţa victimei este pusă în pericol în lipsa unor măsuri imediate. Prin această măsură provizorie organul de poliţie constatator va avea competenţa să evacueze agresorul din gospodăria în care convieţuiesc părţile şi să îi impună acestuia să păstreze o distanţă minimă faţă de victimă. (…) Considerăm că înlăturarea răspunderii penale ca urmare a împăcării părţilor trebuie să fie aplicabilă numai în cazul primei sesizări sau plângeri penale depuse de victimă sau de orice altă persoană care constată actul de violenţă, în cazul infracţiunilor săvârşite contra integrităţii corporale sau sănătăţii (art. 193, 194, 196 din Codul Penal), şi al infracţiunilor săvârşite asupra unui membru de familie (art. 199 din Codul Penal). Organul de poliţie competent poate dispune şi o sancţiune contravenţională sub formă de amendă contravenţională şi/sau prestarea unor activităţi în folosul comunităţii. in cazul în care agresorul săvârşeşte în mod repetat infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii, precum şi infracţiuni asupra unui membru de familie, împăcarea părţilor nu mai poate inlălura răspunderea penală, prin derogare de la prevederile Codului Penal” – se arată în expunerea de motive a proiectului de lege iniţiat şi susţinut şi de deputatul vâlcean Daniela Oteşanu.