În anul 2014, din motive umanitare, preşedintele României de atunci, Traian Băsescu, a luat decizia de a graţia o femeie. Garofiţa Mocanu sau „Nela” are şase copii minori, iar acesta a fost motivul pentru care a fost scutită de închisoare după ce fusese de două ori acuzată de furt calificat.
Femeia nu s-a potolit însă, iar ulterior anchetatorii au descoperit că ea făcea parte dintr-un grup infracţional organizat specializat în înşelăciuni. Membrii grupării acţionau în mai multe judeţe din România, printre care se numără şi judeţul Vâlcea, dar şi Constanţa, Galaţi, Vrancea, Giurgiu, Gorj, Olt, Călăraşi, Argeş Prahova, precum şi municipiul Bucureşti.
Modul de acţiune al suspecţilor era unul simplu, ei folosindu-se de „metoda pomana” pentru a-şi îndupleca victimele cu scopul de a le înşela. Anchetatorii susţin că o parte a membrilor avea sarcina de a aborda victimele, de cele mai multe ori bătrâni de peste 70 – 80 de ani, şi, sub diferite pretexte, respectiv oferirea de alimente de pomană în memoria unor persoane decedate sau achiziţionarea de electrocasnice vechi ori de sticle şi borcane, le-au câştigat acestora încrederea şi au pătruns în locuinţele lor de unde au sustras bijuterii din aur, bunuri de valoare şi sume importante.
În urma procesului pe fond, femeia graţiată a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare, hotărărea nefiind însă una definitivă. Zilele trecute însă, instanţa Curţii de Apel Constanţa a menţinut măsura arestului la domiciliu faţă de „Nela”, pe o perioadă de pănă la 60 de zile.