Ședință a Consiliului Local cu scântei în comuna Bujoreni, județul Vâlcea. Vineri, 29 iunie 2018, aleșii locali au fost convocați să voteze un proiect de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului consilierului PMP Raicu Ion (fost viceprimar al comunei) ca urmare a condamnării sale penale pentru fapte asimilate infracțiunilor de corupție. Evident că pe această temă au fost extrem de multe controverse, însă ce a frapat cel mai mult a fost faptul că, în mod evident, unii aleși locali ai Bujoreniului sunt total nepregătiți, iar singurul lor scop în CL este acela de a face jocuri politice, personale sau ale unor grupuri de interese. Mai exact, trei dintre consilierii locali au ales să apere condamnatul, în loc să-l blameze pentru faptele sale, iar fiecare a avut un motiv, altul decât interesul cetățeanului.
Deciziile Curții Constituționale, puse în practică la Bujoreni
Ședința CL Bujoreni a debutat cu o informare a secretarului primăriei, care a prezentat pe larg bazele legale ale proiectului de hotărâre și necesitatea de a pune în practică o decizie a Curții Constituționale.
„În data de 25 mai 2018 s-a terminat procesul, iar prin lege suntem obligați la ca prima ședință a Consiliului Local să luăm act de încetarea de drept a mandatului de consilier local din cadrul CL Bujoreni, a domnului Raicu Ion, în urma unei condamnări primite și după ce ne-au ajuns la primărie adrese de la Biroul de Executări Penale. Având în vedere adresa Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, emisă de judecător în dosarul penal nr. 12464/288/2014, înregistrată la UAT Bujoreni, prin care ni se spune că domnul Raicu a fost condamnat, noi am fost obligați să luăm act de această sentință. (…) S-a avut în vedere deciziile Curții Constituționale a României nr 536 din 6 iulie 2016, referitor la dispoziția de neconstituționalitate a dispozițiilor legii pentru modificarea și completarea Legii 393/2004 privind statutul aleșilor locali publicat în Monitorul Oficial. Curtea Constituțională reține: constatarea ilicitului penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă, înlătură prezumția de nevinovăție a persoanei acuzate și îl plasează pe însuși alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcției. De aceea, condamnarea în sine este cea care determină îndeplinirea integrității, element fundamental al mandatului, fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-și continua activitatea” – precizează secretarul Primăriei Bujoreni.
Evident că nu toți consilierii locali au și înțeles ce a spus secretarul comunei. Dar, asta e altă poveste.
Cuvântarea condamnatului Raicu
Deși anunțase cu surle și trâmbițe că se va prezenta la ședință cu o sumedenie de avocați, în final condamnatul Ion Raicu și-a pledat cauza singur, discursul său fiind destul de stângaci, lipsit de substanță și argumente viabile. În mare, omul spune că atâta timp cât nu a fost trimis la pușcărie, ci a primit doar o condamnare cu suspendare, el își poate îndeplini atribuțiile. După cum bine se știe, fostul viceprimar și candidat PMP la funcția de primar din Bujoreni, Ion Raicu, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție și i s-a interzis dreptul de a fi ales și dreptul de a ocupa o funcție publică.
„S-au citit mai multe articole și legi din Codul penal, printre care ultima a fost din Codul penal din 1969, art 71,alin. 5 și dispune suspendarea condițonată a pedepsei închisorii și accesorii aplicate inculpaților. Deci dispune suspendarea mea, nu e cu exeutare. În același timp și accesoriile aplicate inculpatului , adică înseamnă că și drepturile de a-mi exercita funcția pe care o aveam la momentul respectiv. Pe de altă parte, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia 15 din 2017, spune clar: dispoziția art. 56, alin. 1, litera f din Legea 53/2003, republicată cu modificările și completările ulterioare se interpretează în sensul că sunt aplicabile numai în stuațiile în care condamnatul execută efectiv pedeapsa în penitenciar, fiind în imposibilitatea fizică de a se prezenta la locul de muncă. Astea sunt argumentele mele” – a spus Raicu.
Cine sunt consilierii locali din Bujoreni care apără corupția?!
Așa cum spuneam, trei dintre consilierii locali au ales să-l apere pe condamnatul Ion Raicu, abținându-se sau votând împotriva proiectului de hotărâre. Este vorba despre consilierii Ilie Mărunțelu (Partida Rromilor și simpatizant PNL), Adrian Teleșpan (PNL) și Ion Roman (PMP). Toți trei au avut motivele lor, iar cele făcute publice în ședință sunt adevărate inepții.
Astfel, Ilie Mărunțelu – reprezentantul rromilor din comună în CL – a susținut că a votat cu Raicu și împotriva proiectului pentru că nu înțelege prea bine speța și trebuia să vină cineva special pentru el de la Prefectura Vâlcea pentru a-i explica. Sigur, îl poți bănui și de faptul că nu înțelege multe, însă, în realitate, conform unor surse demne de încredere, ar exista ceva afaceri între Mărunțelu și Raicu, mai precis ar fi vorba de construirea unei case pentru fiica alesului rrom. Așa se justifică votul. Însă, vom dezvolta subiectul acesta în curând.
Liberalul Adrian Teleșpan a votat și el împotrivă, iar explicația pe care a dat-o poate intra oricând într-un top al tâmpeniilor spuse de consilierii locali. Omul a spus așa: „Votez împotrivă, dar vreau să se consemneze că am luat la cunoștință de condamnare”. Adică, mai precis, îl doare în cot că Raicu a fost condamnat pentru fapte asimilate corupției, pentru că el îl susține în continuare. Se aude prin Bujoreni că Teleșpan își pregătește o viitoare candidatură la primărie, iar Raicu îi poate asigura niște voturi. Ar mai fi și ceva afaceri la mijloc, dar astea sunt, deocamdată, doar supoziții.
Pemepistul Ion Roman s-a abținut de la vot, iar omul a fost destul de sincer când a spus că nu poate vota proiectul de înlăturare din CL a condamnatului Raicu pentru că este coleg de partid cu el. Ba mai mult, consilierul spune că la partid nu s-a făcut nicio ședință pe tema aceasta și nu știe ce să facă.
Proiectul a trecut, dar Raicu nu se resemnează
Proiectul de hotărâre a fost adoptat în final, 8 consilieri locali votând pentru, 2 au votat împotrivă, unul s-a abținut, iar unul a fost absent. Raicu a părăsit sala de ședințe a CL Bujoreni, însă se pare că nu se resemnează, iar acum face jocurile pentru următorul consilier ce vine la rând pe lista PMP. Din câte am aflat, Ion Raicu trage sforile pentru a sări peste următorii doi de pe listă, astfel încât să se ajungă chiar la poziția unde se află vărul soției sale. Așteptăm cu o vădită curiozitate reacția liderului PMP Vâlcea, Nicolae Pătru, care la ieșirile sale publice critică acțiunile ascunse ale altor partide. Să vedem acum ce face în partidul său!