30 iulie 2018

Deputatul PSD Daniela Oteşanu, despre asistenţa socială. Stânga politică, la tribuna Parlamentului!

Declaraţia mea politică de astăzi se referă la importanţa sistemului de asistenţă socială din România, un sistem format din totalitatea instituţiilor cu funcţii sociale, programele de natură socială, dar şi din ajutorul dat persoanelor aflate în dificultate.

Când vorbim despre asistenţa socială, ne referim la toate ramurile ei: cercetare, apărare, administrare, îngrijirea şi protecţia copilului, servicii pentru tineri, pentru persoanele cu handicap sau vârstnice. Deci, din orice unghi privim, rolul asistenţei sociale este acela de a ajuta oamenii aflaţi în dificultate.

În România, asistenţa socială este reglementată ca profesie şi are un statut propriu, prin care se pune, în primul rând, preţ pe respectarea drepturilor omului. În ultimul timp, un element foarte important îl constituie diminuarea discrepanţelor şi inegalităţilor dintre populaţia majoritară şi cea minoritară.

Importanţa acestei profesii se regăseşte în modul de rezolvare a problemelor cu care persoanele defavorizate se confruntă în viaţa de zi cu zi, în eforturile pe care asistenţii sociali le fac pentru ca aceşti oameni aflaţi în dificultate, de multe ori nu din vina lor, să fie reintegraţi în viaţa socială. Aici putem aminti de persoanele cu handicap, cele cu comportament antisocial, cu probleme psihice sau chiar cei care au probleme sociale. Activitatea desfăşurată de asistenţii sociali este una complexă, pentru că ei trebuie să facă o analiză amănunţită asupra stării de sănătate a celui pe care îl ajută, a cauzelor care au generat problema celui pe care îl are în îngrijire şi să colaboreze cu alte instituţii care au aceleaşi obiective, pentru a găsi soluţia cea mai bună în rezolvarea problemelor legate de viaţa lor personală sau de situaţia lor socială.

Cei care aleg să lucreze în asistenţa socială sunt cadre cu o foarte bună pregătire în domeniu, cu studii de specialitate, implicaţi profesional, dar şi afectiv, reuşind astfel să identifice problemele celor pe care îi ajută, iar în final să reuşească să restaureze armonia în cadrul mediului familial al acelor persoane.

Un astfel de domeniu trebuie să ne preocupe pe fiecare dintre noi, iar pentru acest lucru, începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale asistenţilor sociali au crescut la nivelul grilei stabilit pentru 2022, prin aprobarea O.U.G. nr. 91 din 2017 privind modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ordonanţă care, înainte de a fi votată în plen, a fost dezbătută în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, unde au fost acceptate mai multe amendamente, unul dintre ele referindu-se la acest domeniu extrem de important şi de complex.

Guvernarea PSD-ALDE dovedeşte, astfel, un interes major pentru acest domeniu de activitate şi va rămâne, în permanenţă, atentă la problemele cu care se confruntă asistenţa socială în România.

Deputat Daniela Oteșanu

You May Also Like