Duminică, 4 septembrie 2016, până la ora 12.00, a fost ultima zi de înscrieri pentru cele două posturi de inspector şcolar adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ)Vâlcea, scoase la concurs de Ministerul Educaţiei. Surprize pe lista înscrişilor au fost destule, dar toate neplăcute. Candidaţii sunt jenanţi, din toate punctele de vedere, iar învăţământul vâlcean nu poate decât să aibă de pierdut dacă vreunul dintre ei va ajunge adjunct al ISJ. De altfel, problema e atunci când profesorii de calitate nu îndrăznesc să se înscrie în luptă, doar pentru că anumite personaje aruncă zvonuri pe piaţă că sunt ajutate politic sau de rude bine „înfipte” la Bucureşti pentru a ajunge în funcţii.
Ca să nu mai lungim vorba, trebuie să spunem că cei patru candidaţi pentru cele două funcţii de adjunct sunt: Bogdan Matei, Ana Jipescu, Roxana Călina Roşu şi Ovidiu Ristea. Iar acum, să îi luăm pe fiecare la rând şi să să-i prezentăm.
Bogdan Matei, valoare doar politică? Nici măcar…
Bogdan Matei este actualul adjunct interimar pe unul din cele două posturi de la ISJ Vâlcea. El este profesor de educaţie fizică, a fost director adjunct la Şcoala Generală nr. 9, iar anul acesta a fost ales pe lista PSD Vâlcea pentru o funcţie de consilier judeţean în cadrul CJ Vâlcea. Nici nu mai trebuie să menţionăm că la Inspectorat a ajuns pe filieră politică, nu? Nu mai trebuie, pentru că este evident şi ştie toată lumea! Omul nu s-a remarcat cu nimic însă nici înainte de a fi numit, dar nici după. Cu nimic pozitiv, pentru că zvonuri despre posibilele sale fapte de trafic de influenţă au existat în judeţ. Mai exact, la întâlnirile politice, Bogdan Matei se pare că ar fi promis în dreapta şi în stânga posturi, ore şi numiri pentru directori. Nu i-au ieşit pasenţele, pentru că el nu are nicio putere de decizie în ISJ, iar promisiunile lui au fost deşarte. Prin urmare, după cele prezentate mai sus, Matei ar trebui să-şi vadă de orele lui de educaţie fizică şi să lase ISJ în pace.
Ana Jipescu, o necunoscută venită la ISJ prin „manevre” la nivel înalt
Şi cel de-al doilea adjunct interimar, numit recent, s-a înscris la concurs. Este vorba despre băbenara Ana Jipescu, profesor de matematică la Liceul Industrial Băbeni. Aceasta a mai fost în ISJ Vâlcea, în anul 2012, când a ocupat funcţia de inspector şcolar de management. Puţine persoane o cunosc însă, pentru că femeia nu a făcut nimic remarcabil pentru învăţământul vâlcean. Probabil şi din această cauză a dispărut din peisajul public atâta amar de vreme. A revenit acum, dar nu în cel mai plăcut mod, ci pe uşa din dos. Conform colegilor de la jurnalvalcean.ro, Ana Jipescu este „manevrată” din spate de Gabriela Ene. Mai mult, venirea sa ca adjunct la ISJ s-ar fi înfăptuit printr-un „presupus trafic de influenţă cu numiri venite din senin de la Bucureşti, însă deloc întâmplătoare”. Dar iată ce mai spun jurnaliştii de la Jurnal Vâlcean: „Un anume proiect coordonat de către Jipescu la Băbeni în care ar fi implicat chiar şi fiul Gabrielei Ene, cel care fusese angajat la un moment dat de către Roibu dar, nu numai, datorită intervenţiilor mămicii…”. Aşadar, ţinând cont de toate cele dezvăluite mai sus, dar şi de faptul că asupra Anei Jipescu există suspiciuni rezonabile, credem că s-ar cuveni ca distinsa profesoară să nu mai ajungă vreodată la ISJ.
Roxana Călina Roşu sau despre cum o tânără NU trebuie să ajungă în funcţii
Şi am ajuns la cel de-al treilea candidat. Roxana Călina Roşu, un nume pe care am fi preferat să nu îl mai pronunţăm sau scriem vreodată. Dar, iată că nu ne dă de ales. Nu de puţine ori mass-media locală a dezvăluit modul jenant cum o tânără profesoară ca ea a considerat că trebuie să promoveze public. Prima dată, Roxana Călina Roşu a ajuns în atenţia jurnaliştilor după ce şi-a postat poze provocatoare pe pagina sa de Facebook. Sigur, femeia ajunsese inspector şcolar la ISJ Vâlcea şi, pentru o scurtă perioadă de timp, şi purtător de cuvânt al instituţiei. Pentru a accede la funcţie, Roxana Călina a beneficiat de sprijinul (ne)condiţionat al şefilor PNL Vâlcea, care au propulsat-o şi anul acesta în scaunul de consilier judeţean. Pe ce criterii? Doar conducerea liberalilor le cunosc! Însă, în mod cert, nu pe criterii de performanţă sau profesionale, pentru că, să fim sinceri, tânăra nu s-a remarcat cu nimic nici în învăţământ, dar nici în politică sau administraţie.
Înainte de a încheia, trebuie să tragem şi un semnal de alarmă, ce sperăm să ajungă şi la urechile comisiei de examinare din cadrul Ministerului. Asta pentru că Roxana Roşu Călina se tot laudă, prin anumite cercuri, că ar avea cele mai multe şanse să ajungă adjunct al ISJ, în condiţiile în care o rudă apropiată de-a sa este „înfiptă” bine la Bucureşti, chiar la Minister. Noi sperăm să nu ajungă vreodată în viaţa asta, pentru că până şi funcţia de secund la Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea este „o pălărie mult prea mare” pentru ea…
Ovidiu Ristea, un necunoscut care vrea să ajungă mare…
Ultimul candidat înscris pe care-l vom prezenta este Ovidiu Ristea, profesor de informatică şi fost director adjunct la Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Cu sinceritate vă spunem că prea multe informaţii nu avem despre acest candidat, însă şi puţinele referinţe primite despre el nu sunt chiar pozitive. Ei bine, câţiva colegi de-ai săi din învăţământul vâlcean ne spuneau că Ovidiu Ristea are o reputaţie destul de proastă şi că nu puţini sunt cei care se amuză pe seama faptului că profesorul de informatică ar avea anumite probleme în ceea ce priveşte scrierea şi interpretarea Limbii române. În rest, nu s-a remarcat cu nimic şi nu ştim ce l-ar putea recomanda pentru o aşa funcţie importantă în ISJ Vâlcea, ca cea de adjunct.
PS. În final, trebuie să precizăm că probele de concurs pentru cele două posturi de adjunct la ISJ Vâlcea se vor desfăşura în perioada 19 septembrie – 5 octombrie 2016 la sediul Ministerului Educaţiei.