În luna ianuarie a acestui an, primarul Nicolae Sărdărescu a decis să dărâme cea mai veche clădire din orașul Horezu. Profitând de o eroare mai veche a tuturor administrațiilor trecute, care n-au clasificat construcția ca fiind o clădire de patrimoniu (deși, era evident că se impunea acest lucru), Sărdărescu a ras-o de pe fața pământului. Este vorba de o clădire în stil brâncovenesc, aflată în zona de protecție a bisericii din târg, aceasta din urmă făcând parte din obiectivele de patrimoniu. Inițial, ,,victima” primarului a slujit drept primărie, apoi a fost bancă populară, sediu de ambulanță și, în ultimii 10 ani, club al pensionarilor. Nicolae Sărdărescu nu doar că nu s-a îngrijit să repare scăparea fostelor administrații și s-o includă pe lista clădirilor de patrimoniu, dar s-a și pus cu troliul pe el.
Centrul vechi al orașului olarilor a fost construit între 1920 – 1933 și este una din zonele aflate la mare cinste în Horezu. Clădirea dărâmată de Nicolae Sărdărescu a fost construită în 1879. Și cum în natură nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, ci totul se transformă, coșul de fum (din fier) al clădirii a fost dus pe una din multele proprietăție ale lui Marcel Bogorodea, unchiul primarului.
Pentru a-și explica gestul, edilul – șef a postat pe Facebook următorul text:
“În legătură cu lucrările de demolare care se realizează la acest moment pe strada Independenței (lângă biserica veche), fac următoarele precizări:
– Este vorba de implementarea proiectului cu titlul <Reabilitarea, modernizarea si extinderea zonei centrale pietonale, a spatiului verde si a trotuarelor in statiunea turistica Horezu, judetul Valcea> – proiect aprobat de Consiliul Local Horezu și depus pentru finanțare prin Programul Operațional Regional 2014- 2020. In acea zona va fi o piațetă conform imaginii atașate!
– Din Tema de proiectare care a fost supusă inclusiv dezbaterii publice și aprobării de către Consiliul Local subliniez doar paragraful care face referire strictă la această acțiune, respectiv: <Obiectivele specifice ale investitiei propuse sunt urmatoarele: (…) 5. Spatiul aferent constructiei Clubul Pensionarilor – demolare constructie existenta, profilare teren, conectare cu Parcul I. G. Duca, realizare alei pietonale, facilitati skateborg si role, iluminat public>.
– Pentru orice informații suplimentare vă rog să vă adresați direct persoanelor abilitate să vi le ofere”.