20 februarie 2019

FOTO: Material combustibil vândut în zona de protecție a Muzeului Satului de la Bujoreni, chiar sub nasul autorităților

Chiar sub nasul autorităților, o societate comercială vinde combustibili, lemne și încinge grătare în perimetrul de protecție al Muzeului Satului de la Bujoreni, adică într-o zonă de patrimoniu național clasa B. Asta se întâmplă de ani de zile, iar toată lumea riedică din umeri și privește cu nepăsare. Oare acolo nu se încalcă legea privind protejarea monumentelor istorice? Întrebăm și noi pentru cititorii noștri!

Ce spune legislația…

Conform legislației în vigoare, “zona de protecţie din jurul unui monument este o porţiune de teren delimitată şi trecută în regulamentul local de urbanism pe care nu se pot face construcţii, plantaţii şi alte lucrări care ar pune în pericol, ar polua, ar diminua vizibilitatea, ar pune în pericol eventualele vestigii arheologice subterane aflate sub sau înimediata vecinătate a monumentului. Este o zonă-tampon între monument şi mediul înconjurător actual. Zonele de protecţie din jurul monumentelor istorice sunt de minimum 100 de metri în localităţile urbane, de 200 de metri în localităţile rurale şi de 500 de metri în exteriorul localităţilor, distanţe măsurate de la limita exterioară a terenurilor pe care se află monumente istorice”. Ca atare, potrivit acestor reglementări, în mod normal, în zona de protecție a Muzeului Satului Bujoreni nu ar trebui să aibă loc niciun fel de activitate care ar pune în pericol patrimoniul național. Cu toate acestea, după cum puteți observa în imagini, în locația respectivă de vând combustibili, lemne și se încing grătare cu mici.

Corpul de Control al Prefectului nu a descoperit nicio neregulă, dar…

De ani de zile, în zona de protecția a Muzeului Satului Bujoreni s-a înființat așa zisul Târg de la Bujoreni.  Terenul aparține moștenitorilor lui Săltea, iar cândva acolo era doar o parcare. Ulterior însă l-au închiriat unei societăți comerciale. Pentru că în anul 2016 Primăria Bujoreni a dat ordin de demolare a clădirilor construite pe acel teren, acum firma își desfășoară activitatea în containere, iar pe terenul respectiv se văd din stradă maldăre de cărbune și de lemne. Autoritățile le ignoră totuși! Nu mai spunem că în momentul în care am ajuns acolo și am cumpărat un suc nu ni s-a dat niciun bon de casă, pentru că ne-am contrazice cu Poliția Economică. De ce? Pentru că miercuri, 20 februarie 2019, Corpul de Control al Prefectului și reprezentanții IPJ Vâlcea au mers în control la Târgul Bujoreni, iar răspunsul lor ulterior a fost că “nu s-a constatat nicio neregulă din punct de vedere economic”. Despre faptul că se vând combustibili în zona de protecție a patrimoniului național nu ni s-a spus nimic însă. Din nou, de ce? Pentru că pur și simplu nu s-au făcut verificări în acest sens. Nu se știe încă dacă acolo se respectă legea sau nu, pentru că, din câte se pare, nu are cine să constate.

Cu toate acestea, prefectul de Vâlcea, Florian Marin, ne-a mărturisit că va face demersurile necesare  la IPJ Vâlcea și la Garda de Mediu Vâlcea pentru a vedea dacă la Târgul Bujoreni se încalcă legea privind protejarea monumentelor istorice.

Instituțiile responsabile…

Așteptăm cu interes reacția autorităților locale competente cu privire la problema prezentată în acest articol. Instituțiile care sunt responsabile cu protejarea patrimoniului național sunt: Direcția pentru Cultură Vâlcea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea, Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea, Garda de Mediu Vâlcea. Ce au făcut aceste instituții până acum pentru a preveni o eventuală catastrofă în zona Muzeului Satului Bujoreni? Așteptăm răspunsurile lor!

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like