La mulți ani, localității Vlădești !
La mulți ani, vlădeșteni !
15 mai 1535 – 15 mai 2019
484 ani de atestare documentară
Ziua de 15 mai reprezintă data la care localitatea noastră a fost atestată documentar pentru prima dată, anul 1535 ramânând astfel un moment de referință întrucât Vlad Voevod întărește pentru boierii Vlad și fratele său «să le fie în Vlădești jumătate de ocină (moșie) pentru că le este veche și dreaptă ocină si dedină. La ei prădalica să nu fie și de nimeni neatins».
Vechimea localitătii Vlădești putem a spune că merge însă și mai mult pe firul istoriei, până în epoca bronzului (2000-1800 î.Hr.), iar din mai multe documente aflăm că este menționată în mod cert pe la începutul secolului al XVI-lea.
Aș vrea să menționez dintre documentele cele mai importante care fac referire la frumosul trecut istoric al localității noastre , un Hrisov inedit din anul 1633, care a fost scris în limba slavonă și care a fost foarte bine conservat. Textul este de o frumusețe rară și în continuare sunt câteva rânduri :
“Cu mila lui Dumnezeu Io, Matei voevod, și domn a toată Țara Romînească , nepot marelui și prea bunului și bătrânului răposat Io, Băsărab Voevod. Dă domnia mea această poruncă a domniei mele lui Oprea și lui Ivan, din Vlădești , Vâlcea, si cu fiii lor cîți Dumnezeu le va dărui ca sa le fie o vie, în Vlădeștii de pe vale, cu livadia, cu pometul și cu casa și cu coasta, pentru că a cumpărat Opreași Ivan această vie ce este mai sus scrisă, de la Mitrea și de la fiii lui din orașul Rîmnic, pentru 700 de aspri gata. Și au fost oameni buni mărturie, anume din Vlădești: Radu logofătul și Nistor și Petriman și Dumitru și Andrei și Vlăsau și Radu și Anghel și Neagu și Lepădat și Iuga și Ivan, fiul lui Luca. Și iarăși a cumpărat Oprea și Ivan un loc în Coasta Turburei de la Anghel și de la Priia din Vlădești drept 108 aspri gata. Și a fost mărturie anume: Dumitru și Luca și Marin și Pătru. ”
(sursa: Arh. de Stat Rm. Vâlcea, pachet XI, doc. Nr. 1, Original Slav, perg. Pecete aplicată. Traducere de Pr. D. Balasa).
Din 12 august 1809 datează un alt document care face referire la o judecată ce a avut loc între tatăl lui Constandin Vlădescu postelnicul din Vlădești , cu Popa Gheorghe, unchiul lui Theodorică și Nițuică Vlădești din Vlădești pentru niște livezi în Jugăstrișu în Vlădești, ”să se stăpânească pe în două, după zapisul de cumpărare din leat 1785”. (Petrescu, Eugen 247)
Cu privire la numele localității «Vlădești » există mai multe date consemnate. Se spune că pe la 1677- 1679, într-un hrisov emis de voievodul Șerban Cantacuzino, se vorbește de moșia Vlădești, care aparținea logofătului Badea.
În mod evident însă, acestor atestări documentare li se adaugă și legendele care au circulat prin viu grai și care confirmă și ele existența unor moșieri care au purtat numele de Vlădeasca/ Vlădești.
Această denumire s-a transmis în decursul istoriei și localitatea noastră își poartă cu mândrie numele frumos, prin toate etapele istorice pe care le-a parcurs până în momentul de față și sunt convins că îl va duce mai departe, peste veacuri.
Profit de acest moment aniversar pentru a vă spune că la Școala veche din localitatea noastră am inițiat o expoziție de fotografie veche, intitulată″Satul Vlădești între 1930- 1970″.
Prezentăm amintiri din viața satului nostru și vă rog pe toți cei care dețineti fotografii din această perioadă, să ne sprijiniți pentru a completa expoziția cât și muzeul cu obiecte de îmbrăcăminte și uz casnic deschis aici, în această primăvară.
De asemenea, vă aduc la cunoștință că se lucrează la monografia localității noastre și vă rog să ne fiți alături, în efortul nostru de a reconstitui cât mai fidel toate etapele istorice, culturale și economico-administrative importante ale localității.
La mulți ani, localității Vlădești !
La multi ani,dragi vlădeșteni, în armonie, cu multe bucurii, cu sănătate și împliniri!
Primar,
ADRIAN COSAC