PNL și Alianța 2020 (USR – PLUS) au obținut împreună la Vâlcea 46,3% la alegerile locale. Nu mai contează cum, de ce și împotriva cui. Deja se știe și s-au tot analizat cauzele și efectele. Între cele două tabere există multe deosebiri și câteva asemănări. Ne rezumăm să trecem în revistă exact acele puncte definitorii pe care unii ar trebui să le știe despre ceilalți, admițând că în afara comparației de mai jos există și alte deosebiri care țin de mărimea partidelor, structurilor, rețelelor electorale etc. Dar despre asta într-un episod următor.
Ce trebuie să știe USR – PLUS
PNL nu are conducere colectivă. Cristian Buican este în cea mai bună formă politică a ultimilor trei ani. Useriștii trebuie să știe că omul are vocație de dictator și, față de ei, este un artist politic care știe să iasă bine din orice situație. Nu îl va îmbăta victoria de la europarlamentare. Dacă tinerii care conduc Alianța cred că-l vor domina vreodată, într-o eventuală colaborare, sunt în gravă eroare. Dacă nu stau cu fața la joc și cu arma la picior tot timpul, îi curăță deputatul. Să mai știe micuții eroi isterici că pe Buican nu îl poți reclama la conducerea centrală a partidului, chiar dacă la București PNL și Alianța s-ar avea ca frații. Președintelui PNL Vâlcea nu îi suflă nimeni în ciorbă…mai ales acum! E rău de la natură și foarte răzbunător.
Ce ar trebui să știe PNL…
…dar mai cu seamă Cristian Buican, fiindcă PNL Vâlcea nu se mai definește decât prin persoana sa. Useriștii sunt istericoși, fac urât în mediul online, unii dintre ei au apucături golănești, dar nu sunt proști. În mare proporție, conducerile USR – PLUS sunt formate din oameni școliți, bine instruiți, angajați ai unor companii internaționale sau ai unor mari firme locale și regionale, care nu datorează venitul lunar partidului. Nu îi dau banii afară din casă (ca pe Buican, de exemplu), dar nu sunt sinecuriști datori partidului pentru bunăstarea în care trăiesc. Deci, nu merge cu amenințări gen ,,de mâine îți găsești de lucru în altă parte.” Buican trebuie să știe că ,,virginitatea” politică a useriștilor îi poate fi folositoare – putând să profite de lipsa lor de experiență – dar îl poate și încurca teribil. Sunt noi în politică, încă sunt idealiști. Și cu idealiști ajungi greu la înțelegere, mai ales când ai fost obișnuit toată viața cu târguielile politice.