30 iunie 2019

Cum a reușit primarul Cosac să mențină neschimbat prețul gunoiului la Vlădești (foto)

Când îți dai interesul, poți reuși aproape orice. Mai ales în administrația publică locală, acolo unde implicarea unui edil poate face diferența. De data aceasta vorbim despre problema gunoiului care este una fierbinte în județul nostru, iar colectarea selectivă a deșeurilor este un subiect tabu în mare parte din localități. Iată însă că primarul din Vlădești, Adrian Cosac, este printre puținii edili din Vâlcea care a reușit să implementeze un sistem de colectare selectivă a deșeurilor generate de populație 

Provocările în acest domeniu, pe care primarul Cosac și le-a asumat, sunt următoarele: atingerea țintei de reciclare a deșeurilor produse (minim 50% din masa totală generată până la 30 decembrie 2020), contribuția pentru economia circulară (suportată de firmele de salubritate) pentru cantitățile de deșeuri care ar fi trebuit valorificate dar nu au fost, dar și un lucru care-i implică direct pe cetățeni și anume respectarea a ceea ce a fost denumit generic “plătește pentru cât arunci”, pe baza volumului de deșeuri, a frecvenței de colectare, greutății și/sau numărului de saci de colectare personalizați. 

În acest sens, primarul din Vlădești, Adrian Cosac, a format 12 insule ecologice pentru deșeuri reciclabile pe raza întregii localități, acestea fiind instalate pe domeniul public și fiind accesibile populației. Acolo, locuitorii pot pune deșeuri de hârtie, carton, plastic, sticlă, doze și metal. 

“Săptămânal se va ridica gunoiul menajer, iar pentru deșeurile reciclabile, pentru cei care nu depun  la containerele de la insulele ecologice, se va stabili o zi din lună când va fi ridicat și de la gospodării. Cantitatea de deșeuri regiclabile colectată va fi raportată la Agenția de Mediu, astfel încât să nu mai fim nevoiți să plătim acele taxe pentru necolectarea selectată. Vreau să menționez că sunt foarte multumit de faptul că majoritatea locuitorilor au înțeles să selecteze deșeurile reciclabile și să nu pună în publele de gunoi menajer deșeuri biodegradabile (cenușă, iarbă sau buruiană, gunoi de grajd, frunze, lemn) și nici nisip, pământ și bolovani. Pot spune că, față de lunile anterioare, în luna iunie cantitatea de gunoi menajer a scăzut substanțial și astfel putem spera să menținem în continuare prețul gunoiului neschimbat”- ne-a declarat primarul localității Vlădești, Adrian Cosac.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like