Sămânță de scandal între câteva instituții din județul Vâlcea pe tema pestei porcine africane. Povestea a început în urmă cu aproximativ două săptămâni în momentul în care polițiștii au depistat în trafic, pe raza localităților Gușoieni și Crețeni, două transporturi ilegale de porci. Atunci agenții de poliție au anunțat DSVSA Vâlcea și au mers la primăriile Gușoieni și Crețeni solicitând ca porcii să fie eutanasiați, incinerați și îngropați în gropile special stabilite prin coordonate GPS, aflate pe raza acestor localități. Ei bine, de aici a pornit conflictul, pentru că primarii celor două comune au refuzat să facă acest lucru, susținând că, pentru a îngropa porcii, au nevoie de documente care să ateste că animalele sunt bolnave de pestă porcină afircană. În loc să lămurească problema în conformitate cu legislația în vigoare, polițiști au ales să se plângă la șefii lor, iar porcii au fost duși la Călimănești. Și de aici, scandalul!
În ședința Comitetului Local de Combatere a Bolilor Vâlcea, ce a avut loc marți, 9 iulie 2019, la Prefectură, s-a redeschis acest subiect, pentru că el a mai fost pus pe tapet și abandonat săptămâna trecută. Iar cel care a făcut acest lucru a fost nimeni altul decât inspectorul-șef împuternicit al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea, Sorin Ovidiu Oară, care după ce că a insistat pe subiect și a încercat să arunce vina pe primari deși ei nu erau prezenți să se apere, a mai venit și cu temele nefăcute. Comisarul șef a fost luat la întrebări de prefect, iar imaginea lui Oară a ieșit destul de șifonată. El s-a încurcat în răspunsuri, a demonstrat că nu stăpânește nici subiectul și nici legislația, s-a bâlbâit în continuu, a făcut greșeli de exprimare impardonabile și, în final, s-a făcut de râs. Șeful polițiștilor vâlceni părea că este un elev prins nepregătit la cursuri și aștepta nerăbdător să sune de recreație. Inspectorul șef al IPJ Vâlcea se uita disperat să îi șoptească cineva, dar nu a avut cine și de aceea l-au apucat brusc transpirațiile. Oară a intrat și în trepidații (probabil că a avut și dureri de inimă, poziționată neobișnuit pe partea dreaptă, așa cum ne-a arătat de Ziua Poliției) și când a aflat că prefectul Marin trimite Corpul de Control să facă verificări.
Vă prezentăm mai jos dialogul halucinant dintre șeful Poliției și prefect:
Oară: Au fost identificate două transporturi de suine pe raza comunelor Gușoieni și Crețeni. (…) Suinele au fost transportate tot la Călimănești pentru incinerare. Tot așa, am avut probleme cu primăria.
Marin: Nu insistați pe această temă, pentru că ați insistat săptămâna trecută și dacă vreți să insistați eu vă pun întrebări în continuare. (…)
Oară: Ideea e că primăria trebuie să asigure o groapă în care să îi incinerăm și să-i băgăm în groapă. Noi trebuie să îi ducem la Călimănești. (n.r. – ?!?!?!?)
Marin: Vă rog, nu-l încurcați! Vă rog eu!
Oară: Deci, suinele incinerate trebuie îngropate, al primăriile… pe raza primăriilor de competență.
Marin: Nu la primărie, domnule inspector – șef. În gropile care trebuie amenajate de primării. Există o anumită ambiguitate în prezentare și de aceea v-am rugat să nu insistați prea mult cu lucrurile acestea. Dvs. ați prezentat niște lucruri ca și cum v-ați fi dus la primărie și primarii nu au vrut să facă. Dacă nu au vrut să facă, v-am întrebat și data trecută: unde sunt sancțiunile aplicate primarilor? Pentru că așa e ușor să se vină în spațiul public și să se spună că nu au făcut și că nu vor să facă. Dar dacă nu vor să facă, există o legislație. Așa cum puteați foarte simplu să spuneți înainte și v-ați tot învârtit: nu există o altă posibilitate decât aceea de sacrificate atunci când nu prezintă actele de proveniență. Așa spune legea și dvs .trebuie să o aplicați. Dacă nu v-au răspuns la solicitările dvs, trebuiau aplicate niște sancțiuni. Cum nu au fost aplicate sancțiunile, luăm doar doza de prezentare într-un material.
Oară: Legislația, din câte știu eu, spune că primarul trebuie să asigure o groapă în care porcii incinerați trebuie îngropați. Un spațiu, nu neaparat cu apă. Și colegii mei s-au plâns că trebuie să plece tocmai de la Gușoieni și Crețeni până la Călimănești să ducă porcii.
Marin: Pentru că…?
Oară: Acolo există!
Marin: Pentru că…. de ce trebuie să se ducă de la până la? Aici nu se înțelege, aici este ambiguitatea și v-am spus că dvs prezentați un material, dar lăsați loc la interpretări. (…) După cum ați auzit formularea a fost “s-au plâns niște lucrători”. Acest lucru cu plânsul trebuie să-l lămurească Corpul de Control al Prefectului. Aveți puțină răbdare pentru că toate situațiile pe care le prezintă la informare vor fi verficate de Corpul de Control al prefectului.
DSVSA Vâlcea: “Primarii au fost avertizați”
Dacă în cadrul ședinței respective directorul adjunct al DSVSA Vâlcea, Cristian Cumpănășoiu, nu s-a făcut bine înțeles, am decis să-l contactăm pentru a ne lămuri de ce era necesară sacrificarea porcilor în lipsa unor analize și dacă primarii care nu au cooperat meritau să fie sancționați. Acesta ne-a mărturisit că în Manualul operațional pentru Combaterea pestei porcine africane se specifică foarte clar că: “în cazul în care situaţia epidemiologică o impune, autoritatea competentă locală poate aplica măsuri de ucidere imediată sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane, atât în timpul transportului, cât și în timpul uciderii”. De asemenea, adjunctul DSVSA Vâlcea susține că primarii de la Gușoieni și Crețeni au primit avertisment.
“Dacă nu se cunoaște originea suinelor, nu există certificat, iar porcii nu sunt înregistrați, atunci trebuie uciși. Așa am făcut și în alte zone ale județului, precum Scundu. Primarii trebuie să ne ajute cu acele gropi adânci, să pună un buldoexcavator la dispoziție și să se facă groapa respectivă în locația stabilită inițial. Cei doi primari care nu au colaborat au primit averisment” – ne-a spus adjunctul DSVSA Vâlcea.
NB.: Nu ne-am putut abține să nu publicăm, încă o dată, fotografia în care inspectorul șef al IPJ Vâlcea, Sorin Ovidiu Oară, ne arată că este probabil printre rarele persoane în viață care au inima pe partea dreaptă.