„Afacerea şatra” este o binecunoscută manevră politiciano-ţigănească care a fost aplicată în nu mai puţin de 12 şcoli din municipiul Râmnicu Vâlcea. S-a întâmplat în anul 2012, când, cu ajutorul unor politicieni vâlceni, şase ţigani din judeţul Olt – reprezentanţi ai firmei Graf Optimus Prime SRL – au mers în anumite unităţi de învăţământ din municipiul nostru şi au dus, cu titlu de donaţie, materiale PSI în valoare de peste 70.000 de lei/şcoală. Oltenii erau însoţiţi de inspectorii şcolari vâlceni Ion Oprea şi Ovidiu Popa şi, iniţial, au dus materialele şi avizele de însoţire a mărfii, pe care nu erau trecute valorile. Directorii celor 12 şcoli au primit, au semnat şi depozitat materialele în şcoli, însă după 30 de zile reprezentanţii Graf Optimus Prime SRL s-au întors, cerându-le directorilor să semneze şi facturile, dar şi notele de comandă. Au existat directori atenţi care nu au semnat facturile şi notele de comandă, iar de acolo cei de la Graf Optimus Prime au ridicat materialele. Însă, au fost şi opt directori şcolari din Râmnicu Vâlcea care şi-au luat o ţeapă de proporţii, semnând notele de comandă şi facturile. Cele opt şcoli şi directorii care au semnat documentele sunt: Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” – (73.904 lei ), Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” – director Cătălin Pană – (71.337 lei), Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab” – Valerică Raşcu – (72.825 lei), Liceul de Arte „Victor Giuleanu’’ – Algina Tricuţă – (73.904 lei) Colegiul Tehnic Forestier – Dana Daşoveanu – (72.825 lei), Şcoala Generală nr. 2 – „I. Gh. Duca” – Mircea Daneş – (72.825 lei), Şcoala Generală nr. 4 – Mihai Fârtat – (71.337 lei) şi Şcoala Generală nr. 5 – Gheorghe Stoenescu – (71.337 lei).
Înşelăciune?! Care înşelăciune?
Cazul a fost super mediatizat atunci, iar scandalul a fost unul colosal. S-a ajuns chiar şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, fiind acuzaţii de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune. Pe lângă reprezentanţii de la Graf Optimus Prime SRL, au fost vizaţi şi inspectorul şef al ISJ Vâlcea – Florin Smeureanu, dar şi cei doi inspectori şcolari – Ion Oprea şi Ovidiu Popa – care i-au însoţit în şcoli. Numai că, procurorii au decis în anul 2015 că nu există indicii de comitere a unei infracţiuni de înşelăciune, absolvindu-i pe toţi cei implicaţi în dosar de orice vină şi clasând cauza fără drept de apel.
Ca urmare, reprezentanţii firmei din Olt, odată scoşi de sub urmărire penală, s-au îndreptat în instanţă, pe civil, împotriva celor opt şcoli din Râmnicu Vâlcea, cerând recuperarea unei sume de aproximativ opt miliarde de lei vechi, la care se adaugă dobânzi ce ridică „datoria” la aproape zece miliarde lei vechi.
Urmările…
Iar acum, urmările… Văzându-se încolţiţi în instanţă, unul dintre directorii care au pus „botul” la „afacerea şatra” a cerut finanţare de la Primăria Râmnicu Vâlcea pentru a angaja o firmă de avocatură în speţa nr. 8711/288/2015, de pe rolul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. Este vorba despre Liceul de Arte „Victor Giuleanu’’, de unde firma Graf Optimus Prime SRL are de recuperat suma de 73.904 lei.
Astfel că, marţi, 27 septembrie 2016, în Consiliul Local al Primăriei Râmnicu Vâlcea s-a luat în discuţie raportul privind „exprimarea acordului în vederea contractării de servicii juridice cu un cabinet de avocatură, motivat de faptul că se confruntă cu o serie de litigii, în calitate de pârât, iar în structura liceului nu este prevăzut un post de jurist”.
Mai pe înţelesul tuturor, greşelile fostului directorul de la Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea, Algina Tricuţă, vor fi plătite din bani publici, de la Bugetul Local. Pe lângă faptul că râmncenii îi vor plăti directorului „ţepuit” o casă de avocatură pentru a se apăra în instanţă, la final este posibil să plătească până şi suma de bani pe care o datorează firmei din Olt. De ce? Pentru că odată ce procurorii au constatat că facturile nu au fost emise prin înşelăciune, cel mai probabil instanţele de judecată din civil vor da câştig de cauză societăţii Graf Optimus Prime. În cazul în care şcolile pierd procesele, Primăria Râmnicului trebuie să plătească sumele colosale, pentru că şcolile nu au bugete. Şi fiindcă Primăria nu va putea să plătească repede o asemenea sumă întrucât nu este bugetată, se vor pune popriri pe conturile şcolilor. Legea în acest caz nu mai permite unităţilor şcolare să plătească decât salariile profesorilor.
ce inselaciune, cazuri clasice de coruptie, dare si luare de mita