21 septembrie 2019

Inspectorul RAR Vâlcea rămâne în arest! Instanța: “Fapte de o gravitate sporită. Creează premisele unor accidente”

Inspectorul din cadrul Registrului Auto Român (RAR) Vâlcea, Bercu Cornel, rămâne în arest. Așa a decis Curtea de Apel Alba Iulia, vâlceanul fiind inculpat în dosarul în care DGA Sibiu a descins la noi în județ pentru o serie de percheziții. Ceea ce nu se știe, este faptul că, în paralel, DGA Vâlcea lucrează la un alt dosar de corupție în care sunt cercetați atât Bercu, cât alți angajați din cadrul RAR Vâlcea.

Dar, pentru moment, să ne oprim la dosarul de la Sibiu, un dosar stufos în care au fost necesare zeci de interceptari telefonice și filaje, investigatori sub acoperire, denunturi si declaratii de martori. În cauză sunt probe cheie care-i „înfundă” pe cei 10 suspecți (9 de la RAR Sibiu și 1 de la RAR Vâlcea) din dosarul mitei pentru verificarea tehnică a autovehiculelor.

Printre acuzațiile ce li se aduc funcționarilor de la RAR este faptul că cereau și primeau mită pentru activități de identificare, omologare și verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării. Pentru a nu crea suspiciuni și a se feri de anchetatori și a-și ascunde urmele, funcționarii foloseau complici și coduri.

Judecătorii Tribunalului Sibiu, cei care au decis în primă instanță arestarea celor 10 inculpați, au scos în evidență gravitatea faptelor comise de angajații RAR Sibiu și Vâlcea. Și anume că ei treceau cu vederea, în urma șpăgii primite, grave probleme tehnice ale autovehiculelor și puneau astfel în pericol zeci de vieți pe drumurile publice.

„In ceea ce priveste evaluarea gravitatii faptelor, se constata ca acestea sunt infractiuni de coruptie, unele fiind savarsite de catre functionari publici din cadrul Registrului Auto Roman, cu atributii in domeniul asigurarii sigurantei circulatiei pe drumurile publice prin asigurarea unui control eficient al autovehiculelor prezentate spre verificare si omologare.

Or, indeplinirea acestor atributii in mod necorespunzator sau in mod superficial sau ineficient este in masura sa perturbe siguranta circulatiei pe drumurile publice, sa creeze premisele unor posibile accidente soldate cu distrugeri de bunuri sau pierderi de vieti omenesti” – motiveaza Tribunalul Sibiu.

De altfel, magistrații consideră că starea de pericol în acest dosar este dată și de percepția opiniei publice față de modalitatea defectuoasă de funcționare a autorităților statului. Mai ales în ceea ce-i privește tocmai pe funcțioarii care erau însărcinați cu atribuții în domeniul siguranței circulației. Faptele lor au pus în pericol, cu adevărat, circulația pe drumurile publice, chiar dacă șpaga pe care o cereau și o primeau era relativ mică.

„Mai mult decat atat, actele prezentului dosar releva existenta unei retele si a unui mod de lucru incetatenit la nivelul acestei institutii, ceea ce impune organelor judiciare o reactie ferma in reprimarea acestui fenomen infractional. (…) Este adevarat ca aceste infractiuni nu sunt infractiuni savarsite cu violenta, insa caracterul organizat si repetat al acestora, scopul urmarit, starea de pericol creata si valorile sociale afectate sunt in masura sa le confere o gravitate sporita.

In acest context, nici apararea inculpatilor potrivit careia sumele de bani pretins a fi fost date/primite cu titlu de mita sunt relativ mici nu poate reduce efectiv gravitatea faptelor, acestea urmand a fi evaluate in ansamblul activitatii infractionale ce se imputa fiecarui inculpat” – se mai arată în motivarea instanței.

foto ilustrativ

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like