Cine conduce cu adevărat județul Vâlcea?! Mulți s-ar grăbi să spună cu voce tare ,,PSD- ul și Constantin Rădulescu!” În foarte multe privințe este real. Există, însă, afaceri și situații ascunse care îl defavorizează politic pe șeful județului, făcute de liberali de cele mai multe ori, care ridică o întrebare: e vorba de slabă orientare a lui Rădulescu sau de interese transpartinice?! Astăzi disecăm dosarul pe care senatorul liberal Romulus Bulacu îl are cu Agenția Națională de Integritate (ANI) la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Speța în cauză pare că se mișcă favorabil liberalului, deși în 2016 ANI a câștigat procesul pe fond.
RAJDP: liberalul Vălimăreanu îl ajută pe liberalul Bulacu
SC Minet SA (societatea unde Romulus Bulacu este acționar majoritar) a semnat un proces verbal de conciliere cu Regia Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) – instituție aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Vâlcea, pe 10 aprilie 2017. Prin acest proces verbal, cele două părți conveneau de comun acord să stingă o tranzacție desfășurată între ele. Este vorba de o factură din 2014 prin care RAJDP achiziționa marfă de la Minet în valoare de 1.365 de lei. RAJDP este condusă de foarte mulți ani (poate prea mulți) de directorul Nicolae Vălimăreanu, vechi membru liberal. Acesta “a servit” PSD – ul de fiecare dată când i s-a cerut, fiind menținut pe funcție și de Ion Câlea și de Constantin Rădulescu. Dar, iată că atunci când este nevoie, liberalul la liberal trage, iar Vălimăreanu i-a acordat acest important ajutor lui Bulacu. Factura de 1365 de lei, deși derizorie față de altele, este una din piesele procesului pe care senatorul liberal îl are cu ANI. Atunci când inspectorii de integritate i-au întocmit referatul de incompatibilitate, lui Bulacu i s-a ,,reținut în sarcină” această factură și încă una pe care SC Minet Conf (firmă din grupul Minet) le-a emis RAJDP și Spitalului de Pneumofiziologie din Mihăești (ambele, instituții subordonate CJ Vâlcea). La data emiterii celor două facturi, Bulacu este vicepreședinte al CJ Vâlcea. Acest proces verbal de conciliere va fi folosit mai mult ca sigur de senatorul Bulacu la procesul contra ANI, care are următoarea înfățișare pe 13 decembrie la ÎCCJ.
Și-a apărat Spitalul Mihăești loial cauza? Rădulescu trebuie să ceară anchetă
Cea de-a doua factură de care se face vinovat Romulus Bulacu a fost ,,rezolvată” prin proces. Minet Conf a dat în judecată Spitalul de Pneumofiziologie ,,Constantin Anastasatu” din Mihăești pentru a anula o factură de 2685 de lei (de asemenea, o sumă ridicolă dacă ținem seama de cifra de afaceri a grupului Minet) . Această a doua piesă a ANI în procesul cu Bulacu a fost demontată pe 26 iunie 2018 de Tribunalul Vâlcea care a anulat prin decizia sa factura dintre spital și Minet Conf. Foarte suspectă decizie, mai ales că la fondJudecătoria Râmnicu Vâlcea respinsese pe 29 septembrie 2017 cererea Minet Conf de anulare a facturilor. Dacă președintele Consiliului Județean vrea să știe dacă are sau nu decizia finală în acest județ ar trebui să facă o verificare asupra modului în care conducerea spitalului s-a apărat în acest proces. CJ Vâlcea este instituția care tutelează Spitalul ,,Constantin Anastasatu”, iar Rădulescu are tot dreptul, ba chiar obligația, să știe dacă apărarea unei unități din subordinea sa a fost făcută temeinic și cu bună credință sau dacă s-a făcut blat cu societatea senatorului. Altfel, și-a băgat degeaba subalternii politici în Consiliul de Administrație al instituției medicale din Mihăești.
Doi ani jumătate între fond și recurs. Timp, berechet pentru ,,manevre”
Un alt argument pentru care se poate spune că dosarul ANI vs Romulus Bulacu merge bine pentru liberal se referă la secvențialitatea faptelor. Fondul cauzei a fost judecat de Curtea de Apel Pitești în decembrie 2016. Bulacu a pierdut. Dosarul s-a dus la ÎCCJ unde a avut primul termen abia în septembrie 2019. Cum o fi reușit Romulus Bulacu să primească un termen atât de lung, încă nu se știe. Cert este că în așteptarea primei înfățișări la instanța supremă, liberalul și-a ,,rezolvat” ambele facturi care constituiau probe la dosar. Ce-i drept, a și avut timp în doi ani și jumătate. La termenul din septembrie, senatorul a cerut o amânare pe motivul pueril că nu are apărător. În decembrie se va duce, mai mult ca sigur, cu procesul verbal de conciliere semnat între societatea sa și RAJDP și cu decizia Tribunalului Vâlcea care ,,îl scapă” de factura emisă Spitalului Mihăești. Cum va judeca ÎCCJ rămâne de văzut. Cert este că printr-un ,,artificiu” făcut cu Nicolae Vălimăreanu și cu o decizie mai mult decât suspectă dată de Tribunal, Bulacu are toate șansele să scape de incompatibilitate. Încercarea noastră de a discuta pe subiect cu Romulus Bulacu a fost inutilă. Senatorul n-a dorit să facă nicio precizare pe această temă.
Toate acestea se întâmplă în timp ce președintele pesedist Constantin Rădulescu îl menține în funcție pe Nicolae Vălimăreanu (repetăm, vechi liberal) la conducerea RAJDP și a ,,înțesat” CA al Spitalului din Mihăești cu pesediști de care liberalii râd în hohote. Și au și motive, după cum se vede.