Printr-o adresă trimisă către toate UAT-urile din județ, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vâlcea solicită ca niciun porc din gospodării să nu fie sacrificat fără știrea autorităților. Asta în contextul în care pesta porcină afircană încă face ravagii în țara noastră. Ca urmare, autoritățile au obligația să intensifice controalele.
„Avand in vedere dinamica evolutici Pestei Porcine Africane, in contextual sacrificarii traditionale a suinelor in gospodariile populatiei, aveti responsabilitatea implementarii măsurilor de prevenire, supraveghere si control al bolii, dupa cum urmeaza:
- Sa se intensifice controalele privind circulatia porcilor si a carnii;
- Sacrificarea porcilor se face sub supraveghere sanitara veterinara;
- Toate suinele sa fie identificate si inregistrate in BND;
- Anunțarea oricarei suspiciuni de boala sau moarte inregistrata la porci;
- Cresterea porcilor in adaposturi ingradite, astfel incat să nu ia contact cu alti porci domestici sau salbatici;
- Sa se acorde o deosebita atentie ecarisarii teritoriulul.
Vă reamnitim ca in conformitate cu prevederile Decizici CE nr. 709/2014, judetul Valcca este sub restrictie de miscare a suinelor, a carnii si subproduselor dc carne de porc. Este interzisa comercializarea acestora de catre personae neautorizate sanitar veterinar” – se arată în adresa DSVSA Vâlcea.