Cel mai răsunător caz de corupţie, din ultimii ani, din sistemul medical vâlcean a ajuns la final. Vorbim de dosarul de la Spitalul Municipal Drăgăşani, în care doi medici au fost acuzați de luare de mită și luați pe sus de mascați în urma unor percheziții de amploare. Cauzele au fost separate ulterior. Dacă medicul de expertiză medicală Violeta Bică a fost şi condamnat într-un prim dosar, doctorul psihiatrul Cristina Orădan și-a aflat pedeapsa abia azi, 30 decembrie 2019. La mai bine de patru ani de la descinderile anchetatorilor, judecătorii Tribunalului Vâlcea au dat sentința cauzei pe fond, aplicându-i o pedeapsă medicului psihiatru Orădan de 3 ani și 5 luni de închisoare cu executare.
Povestea mitei de la Drăgășani…
Întreaga poveste de corupție de la Spitalul Drăgășani a început în anul 2015, când procurorii și ofițerii DGA Vâlcea au pus sub acuzare pentru fapte de corupție doi medici, dar și zece pacienți. Cauzele, așa cum spuneam, au fost separate ulterior. Medicul de expertiză medicală Violeta Bică a și fost condamnat între timp, primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. În schimb, dosarul de corupție al psihiatrului Cristina Orădan s-a judecat pe rolul Tribunalului Vâlcea până acum.
Medicul psihiatru Cristina Orădan a fost acuzat de luare de mită, înşelăciune şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Doctoriţa interna fictiv pacienţi, întocmindu-le documentele medicale false pentru a putea beneficia de pensie de handicap. Ulterior, pacienţii erau trimişi, pentru expertiză psihologică în vederea întocmirii dosarului de pensionare la un psiholog unde nu întâmpinau niciun fel de probleme în demersul lor.
Astfel, psihiatrul şi psihologul au creat un circuit al infracţiunilor, înşelând statul şi pensionând fictiv pe bandă rulantă. În acest dosar de corupţie deschis pe numele lor sunt incluşi şi 10 pacienţi, toţi din zona Drăgăşani, care sunt acuzaţi de înşelăciune şi dare de mită.
Condamnarea….
3 ani și 5 luni de închisoare cu suspendare i-au aplicat magistrații vâlceni psihiatrului Orădan în dosarul pe fond. Medicul a fost achitat pentru acuzațiile de înșelăciune și complicitate la înșelăciune, însă a fost condamnat pentru mai multe infracțiuni de luare de mită, pedepsele fiind contopite.
„În temeiul art. 39 alin. 1 lit. b rap. la art. 38 alin. 1 C.pen. și art. 45 alin. 1C.pen., contopește pedepsele aplicate pentru infracțiunile concurente în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1 an și 5 luni reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse, urmând ca în final inculpata să execute pedeapsa de 3 ani și 5 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) C.pen. (de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita profesia de medic) pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei principale.
În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) C.pen. interzice inculpatei, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita profesia de medic, pe durata executării pedepsei principale” – se arată în minuta instanței Tribunalului Vâlcea.
Parte civilă în dosar s-au constituit Consiliul Judeţean Vâlcea, Casa de Asigurări de Sănătate, Consiliul Local Grădiştea şi Consiliul Local Livezi, medicul Orădan și pacienții inculpați, care au primit pedepse cu suspendare sau simple avertismente, fiind obligați să plătească despăgubiri.
„În baza art. 397 alin. 1 C.proc.pen. rap. la art. 1357 și urm. C.civ. admite în parte acțiunea civilă formulată de Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea și obligă inculpata Orădan Cristina Florina la plata către partea civilă a sumei de 31.740,56 lei” – se mai arată în minuta Tribunalului Vâlcea.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.