La sfârşitul anului trecut, procurorii DNA Piteşti l-au trimis în judecată pe un fost primar din judeţul Vâlcea, acuzându-l de comiterea infracţiunii de „folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, în formă continuată. Mai explicit, este vorba despre fostul edil – şef a localităţii Laloşu, Ion Toma, care are un trecut penal „glorios”, având la activ şi o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.
Cum a fraudat fondurile UE fostul primar Toma?!
Faptele săvârşite de Ion Toma au ajuns la urechile procurorilor anticorupţie în urma unui denunţ. Aşa au intrat pe fir anchetatorii şi au descoperit că fostul edil a înşelat Uniunea Europeană fără nicio jenă. Infracţiunile au fost comise în perioada 2007 – 2011, inculpatul depunând documente false la APIA (în campaniile 2009, 2010 şi 2011) şi obţinând fonduri nerambursabile în valoare de peste 170.000 de lei pentru utilizarea de suprafeţe de păşune naturală şi agricole. În realitate, Consiliul Local Laloșu, pe care primarul Ion Toma îl reprezenta, nu a desfășurat propria activitate agricolă, în sensul că nu a deținut animale în proprietate, iar suprafețele de teren pentru care s-a solicitat sprijin pe suprafață au fost utilizate în fapt atât de crescători de animale din comuna Laloșu, cât și de fermieri din alte localități, cu atât mai mult cu cât Consiliul Local Laloșu nu a realizat activități de menținere a terenurilor în bune condiții agricole și de mediu și nici lucrări de întreținere pe pășunile comunale.
„Deși inculpatul TOMA ION cunoștea încă din anul 2009 care sunt criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăți directe și plăți naționale directe complementare în sectorul vegetal, a dispus depunerea în continuare a unor cereri de sprijin pe suprafață aferente pășunilor comunale la A.P.I.A. Vâlcea, deși acestea erau utilizate în fapt de crescători de animale din comuna Laloșu, sens în care a folosit o serie de înscrisuri false/inexacte pentru a disimula realitatea cu privire la utilizarea și întreținerea acestor terenuri, cu scopul de a obține sume de bani în cadrul schemelor de plată pe suprafață” – precizează procurorii în rechizitoriul lor.
Acuzaţiile procurorilor DNA
În urma anchetelor desfăşurate şi a documentelor ridicate de la Primăria Laloşu, procurorii DNA l-au acuzat pe Ion Toma de următoarele fapte:
• de a declara aspecte necorespunzătoare adevărului la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vâlcea prin cererea de sprijin financiar pe suprafață pe anul 2009 și de a folosi și prezenta înscrisuri false – declarația anexă 31 și tabele cu fermierii care au utilizat terenurile în dosarul campaniei pe anul 2009;
• de a determina și ajuta, cu intenție, pe reprezentantul împuternicit (care a acționat fără vinovăție) să declare aspecte necorespunzătoare adevărului la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vâlcea prin cererile de sprijin financiar pe suprafață pe anul 2010 și 2011 și să depună la dosarul campaniei pe anul 2010 înscrisuri anexă și documente false, fapte ce au avut ca urmare obținerea pe nedrept de sprijin financiar a sumei de 170.375,20 lei din Fondul European de Garantare în Agricultură, constituie infracţiunea de „folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, în formă continuată, prevăzută şi pedepsită de art. 181 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 alin.(1) Cod penal și art. 35 alin.1 Cod penal (3 acte materiale).
Trimiterea în judecată şi punerea sub sechestru a bunurilor inculpatului
Ion Toma, fostul primar al comunei Laloşu, a fost trimis în judecată la sfârşitul anului 2019, procurorii DNA Piteşti întocmind rechizitoriul şi înregistrând dosarul penal pe rolul Tribunalului Vâlcea. Pentru a recupera prejudiciul cauzat, procurorii au instituit sechestru pe bunurile lui Toma, iar Primăria Laloşu a fost înştiinţată că în acest dosar este responsabilă civilmente.
„În vederea recuperării prejudiciului în sumă de 170.375,20 lei, produs prin săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 181 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 alin.(1) Cod penal și art. 35 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale) de către inculpatul TOMA ION, prin ordonanța cu nr.36/P/2018 din data de 02.04.2019 (vol. 2, filele 70-91) s-a dispus, în baza disp. art.249 alin.1 Cod procedură penală, instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului penal asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatului TOMA ION până la concurența sumei de 170.375,20 lei. Măsurile asigurătorii au fost aduse la cunoştinţa inculpatului TOMA ION și O.C.P.I. Vâlcea, căreia i s-a cerut notarea ipotecară asupra bunurilor imobile sechestrate” – mai precizează procurorii DNA.