Legea o fac ei! Ce atâtea ordonanţe militare, ce atâta stare de urgenţă!? Cam asta a fost atitudinea a cinci consilieri locali din Bujoreni, care au făcut scandal că ei nu vor să se supună ordonanţelor militare şi decretului de instituire a stării de urgenţă în România.
În această dimineaţă de marţi, 31 martie 2020, la Bujoreni a fost convocată o şedinţă extraordinară de urgenţă, scopul fiind acela de a schimba regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local, astfel încât, pe perioada stării de urgenţă, şedinţele să aibă loc prin videoconferinţă. Ţinând cont că în Bujoreni sunt sute de cetăţeni veniţi din străinătate, iar riscurile de răspândire a coronavirusului sunt imense, astfel de măsuri sunt binevenite. Mai mult, decretul prin care s-a instituit starea de urgenţă şi ordonanţele militare obligă Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) să găsească soluţii pentru evitarea contactului între persoane.
Asta s-a şi făcut la Bujoreni, primarul Gheorghe Gîngu explicând că au atât posibilitatea, cât şi obligativitatea de a convoca şedinţele prin videoconferinţă. Mai mult, Primăria Bujoreni este singura primărie din judeţ care este digitalizată integral prin Smart City şi poate ţine şedinţele online. „În urma ordonanţelor militare şi a decretului de stare de urgenţă din România, dar şi a adreselor primite din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor pe durata stării de urgenţă Unităţile Administrativ Teritoriale vor lua măsuri pentru desfăşurarea activităţii, astfel încât să fie evitat pe cât posibil contactul direct dintre persoane. (…) Am completat regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local cu toate aceste instrucţiuni primite de la Instituţia Prefectului şi la fel ca şi alte Unităţi Administrativ Teritoriale, aceasta va fi ultima întâlnire fizică a dvs în cadrul şedinţelor de CL, în această perioadă. Începând de azi, materialele le vom publica online şi fiecare dintre dvs le va primi pe mailul personal sau mailul de serviciu. Vom trece la comunicarea cu dvs prin videoconferinţă” – a spus primarul Gheorghe Gîngu.
Consilierii liberalo-perişti care se cred mai presus de lege…
Ca de fiecare dată, în CL Bujoreni sunt şi consilieri care ori nu pricep ce citesc, ori şi-au făcut un hobby din a fi Gică – Contra, ori sunt într-o continuă campanie electorală şi nu le pasă de interesul real al cetăţeanului, ci doar de interesul lor. Ei bine, în şedinţa de azi, cinci consilieri s-au remarcat în mod negativ, să spuneam aşa. Ion Bogoi (actual PNL, înţeles cu PER), Silviu Zaharia (actual PNL, înţeles cu PER), Oprea Gheorghe Cătălin (PER), Teleşpan Adrian (actual PNL, înţeles cu PER) şi Cîrstea Octavian (PMP) sunt cei care iniţial au anunţat că se opun proiectului de hotărâre, iar apoi s-au răzgândit şi au spus că se abţin (cam acelaşi lucru, dar sub o altă formă).
Zaharia, ca de obicei, aflat într-o continuă campanie electorală, a fost cel mai vocal. Omul vrea săli special amenajate doar pentru el. El vrea posibilitatea de a alege, adică şedinţele să aibă loc face – to – face. Dă-l încolo de coronavirus! Nu-i aşa, domnule consilier Zaharia? „Legea o facem noi la Bujoreni!” – a spus Zaharia, în timp ce probabil cetăţenii care se uitau online la şedinţă îşi făceau cruce.
„Detaşaţi-vă de partea electorală. Haideţi să vorbim strict de situaţia în care ne aflăm. Avem posibilitatea să ne vedem legal online. În condiţiile actuale este cea mai bună variantă” – a fost apelul primarului Gîngu.
De unde atâta responsabilitate la cei cinci consilieri?! Culmea, reprezentantul rromilor a fost unul dintre cei mai cerebrali consilieri locali. Ilie Mărunţelu a făcut apel la responsabilitate: „Nu vedeţi ce vremuri sunt?!”.
Proiectul de hotărâre a fost votat de 7 consilieri, în timp ce cei 5 s-au abţinut, iar unul a lipsit (Roman anunţând că încalcă ordonanţa militară dacă se prezintă la şedinţă, având vârsta de peste 65 de ani).
În final, nu putem să nu remarcăm situaţia în care este pus primarul Gheorghe Gîngu de fiecare dată, la fiecare şedinţă a CL Bujoreni. În mod cert niciun edil nu vrea să fie în pielea lui, să aibă în Consiliul Local reprezentanţi a 7 partide, toţi cu interese personale. E greu să faci administraţie publică la Bujoreni, în interesul cetăţeanului!