Încă din 2014, patronii unei fabrici de confecţii din localitatea Bărbăteşti, judeţul Vâlcea, se chinuiesc să convingă oamenii din zonă să se angajeze la ei. Ar avea nevoie de 250 de angajaţi pentru ca fabrica să funcţioneze la capacitate maximă, însă doar 12 muncitoare s-au angajat. Acum doi ani, pentru a atrage forţă de muncă, patronii au anunţat că măresc salariile şi oferă şi alte beneficii. Totul a fost în zadar, pentru că localnicii nu s-au înghesuit.
Ei bine, în 2014, din cauza lipsei de angajaţi, fabrica de confecţii s-a închis după doar câteva luni de la deschidere. Acum, patronii au decis să încerce din nou, dar nici de data asta se pare că nu au noroc. Din cele 250 de posturi disponibile, doar 12 s-au ocupat.
„Deocamdată aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. O să mai încercăm cu nişte anunţuri şi nişte publicitate şi, dacă nu, o să o închidem în final. Iarăşi, că aşa nu putem să susţinem nici cheltuielile” – a declarat, pentru Digi 24, Mari Popa, reprezentanta fabricii de confecţii.
Prin anul 2000 am lucrat si eu la o fabrica de confectii textile in Craiova la o masa de calcat , adevarul este ca nu ai timp de pauza decat alea 15 minute la pauza de masa , acolo esti in banda , de la croitori si pana la produsul finit fiecare om are cate-o operatie de facut in masina de tesut ,de la masa de croieli si pana la masa de calcat sunt 15-20 de masini de tesut ,acolo nu ai timp de altceva decat doar de lucru , daca un om sta , sta toata linia (banda) ,este o munca foarte prost platita cu toate ca tot ce se confectiona acolo mergea la export ,de multe ori se ramanea peste program si salariul era foarte mic ,sub un milion cu mult , din cartierul Craiovita Noua si pana la Parc merge-am pe picioare si cand terminam programul tot asa retur , nu imi permite-am abonament la autobuz , cred ca si acum sunt salarii foarte mici in acest domeniu ! Ca calcator lucram numai din picioare si in abur , cand ajunge-am acasa ma lua somnul la masa ! Tind sa cred ca nici acum nu sunt salarii bune de moment ce Patronul din postare spune ca a promis si majorarea salariilor si tot nu se inghesuie nimeni !
Sunt mai bine platiti in afara. De aceea nu prea gaseste pe cine sa angajeze. Nu a precizat conditiile de munca, salariul si alte „mici amanunte”. Toti patronii se plang de „lenea” romanilor dar, nu am auzit ca vre-un patron din Romania sa ofere (si sa se tina de cuvant) salarii si beneficii ca in afara. In conditiile in care preturile sunt sensibil comparabile cu cele de-afara (uneori chiar mai mari).