Deputatul vâlcean Laurențiu Cazan anunță că anul acesta convenția care le permite fermierilor acces la creditare a fost transmisă spre consultare către instituțiile bancare și nebancare încă de pe 8 martie, adică cu două luni mai devreme decât anul trecut.
Astfel, fermierii români vor putea obține credite avantajoase pentru a-și dezvolta afacerile, prin intermediul măsurilor de mediu și climă implementate de APIA. Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90% din această valoare.
În plus, deputatul PNL afirmă că APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, întrucât tot fluxul de lucru s-a mutat în mediul electronic. „Fermierii pot transmite electronic centrelor locale sau județene ale APIA cererea pentru eliberarea adeverinței. Mai apoi, APIA va analiza solicitarea, va emite adeverințele și le va transmite online către bancă. În acest fel este limitată interacțiunea fizică, fapt extrem de important în condițiile pandemiei. În plus, fermierii nu mai sunt nevoiți să facă mai multe drumuri între agenția APIA și bancă pentru obținerea unui credit, având mai mult timp la dispoziție pentru a se ocupa de business-ul lor.”, susține Cazan.
Mai mult, fermierii vor putea obține credite avantajoase din punct de vedere al dobânzilor și comisioanelor prin intermediul măsurii 14 – Bunăstarea animalelor, pachetul a) porcine sau b) păsări. Și valoarea acestui credit a crescut în 2021 față de 2020, de la 75% la 85 % din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru plățile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2021.
În anul 2020 APIA a eliberat 178 de adeverințe pentru această măsură pentru o valoare de peste 52 milioane de euro. În 2021 valoarea va crește considerabil, astfel că mai mulți fermieri vor putea investi în fermele lor, conchide Laurențiu Cazan.