UPDATE. Primarul orașului Băile Govora, Mihai Mateescu, susține că procurorii anticorupție nu au descins la sediul primăriei. Însă, edilul nu a dorit să ne spună dacă DNA a solicitat documente în această speță. “Nu a fost niciun procuror în primărie. Nu știu cine a spus acest lucru, dar eu vă spun că nu au fost. Între o plângere penală și o descindere e diferență de nuanță” – susține primarul Mateescu.
Luni, 26 iulie 2021, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ar fi descins la Primăria Băile Govora în urma unei sesizări. Anchetatorii, spun unele surse, au solicitat zeci sau chiar sute de documente de la Compartimentul Achiziţii şi nu numai. Ei bine, se pare că totul este legat de „celebrele” sume primite de la Guvernul României pe situaţii de urgenţă prin HG 531/9 iulie 2020 . Nu este prima dată când organele de cercetare penală se interesează de această speţă, un dosar similar regăsindu-se încă de anul trecut la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, însă fiind făcute cercetări la peste 30 de Unităţi Administrativ – Teritoriale.
În urmă cu circa 3 luni, cinci consilieri locali ai Consiliul Local Băile Govora au înaintat o plângere către DNA Piteşti, solicitând să se ancheteze modul cum au fost primite sumele de bani pe situaţii de urgenţă, dar şi cum a încercat conducerea primăriei să se folosească de ele. Mai precis, aleşii locali susţin că străzile pentru care s-au solicitat bani nu au fost niciodată calamitate, iar o punte pietonală, inclusă de asemenea pe lista de priorităţi, ar fi fost demolată intenţionat şi băgată la înaintare ca fiind distrusă în urma inundaţiilor. Este vorba despre străzile Căpşunilor, Codrului, Colinei, Curături şi Pajiştei, dar şi despre puntea pietonală Gătejeşti.
De asemenea, consilierii locali au semnalat faptul că primarul Mihai Mateescu a iniţiat un proiect de hotărâre în Consiliul Local (care a fost şi aprobat) pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de primă urgenţă pentru refacere platformă străzile Căpşunilor, Codrului, Colinei, Curături şi Pajiştei, din oraşul Băile Govora, judeţul Vâlcea”, intenţia sa fiind aceea de a asfalta străzile cu fondurile primite pe calamităţi. Or, aceste drumuri sunt de pământ sau pietruite, iar legislaţia în vigoare spune că fondurile primite pentru rezolvarea unor situaţii de urgenţă se folosesc doar pentru „aducerea la starea iniţială” a obiectivelor calamitate. Ca atare, aleşii locali au denunţat o posibilă faptă de deturnare de fonduri.
Acum rămâne de văzut ce turnură va lua această speţă, însă este foarte posibil ca procurorii DNA să înainteze dosarul pentru competenta soluţionare Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.