Actualul Consiliul Municipal a avut ca principală temă de discuție administrativă votarea sau nevotarea unor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Nu o dată consiliul a fost scindat de votul pro sau contra PUZ – urilor, iar cei ce au socilitate (oameni de afaceri cu simpatii diverse în mediul politic vâlcean) au participat la ședințe umilindu-se, cerând în repetate rânduri voturi pentru a putea demara investițiile. De cele mai multe ori, PNL și USR s-au abținut sau au votat contra, blocând în acest fel oamenii de afaceri. Dreapta vâlceană, pe vremea când era unită și ferice, motiva voturile negative printr-un principiu. Liberalii și useriștii considerau că PUZ – ul este o modalitate prin care se ocolesc prevederile PUG – ului (Planul Urbanistic General), că acesta din urmă este depășit și că trebuie realizat un altul. Dar că, până la realizarea unui nou PUG, nu vot vota niciun PUZ. Principiul a ținut câteva luni. La cea mai recentă ședința a Consiliului Municipal, liberalii au votat PUZ – ul pentru afaceristul Ion Bușcă, iar useriștii pentru societatea Aston Tehnology.
Bușcă merita! Dar obținea dacă nu era prieten cu Pîrvulescu?
PUZ – ul soților Ion și Mihaela Bușcă a fost cerut pentru construirea unui complex rezidențial pe bulevardul Dem Rădulescu din Râmnicu Vâlcea. De patru ori primarul Mircia Gutău a pus pe ordinea de zi acest PUZ și tot de atâtea ori a fost respins de PNL – USR. De data aceata, însă, proiectul pus pe ordinea de zi tot de Gutău, a trecut. Au votat liberalii care, luni de-a rândul, au umplut spațiul public cu explicația că nu vor vota niciun PUZ, că nu sunt susținătorii ,,mafiei imobiliare” și că trebuie efectuat un nou PUG. Aceeași liberali pe cât de răi de gură atunci, au ridicat acum mâna pentru PUZ – ul lui Ion Bușcă. Acesta este unul dintre cei mai buni constructori din Vâlcea și este de notorietate publică susținerea sa pentru Virgil Pîrvulescu (vezi foto mai jos cu Bușcă în campania lui Pîrvulescu). Cine îi plătește lui Bușcă acum paguba provenită din întârziere? Cine îi plătește acestuia umilințele repetate care au dus la venirea sa în fața Consiliului ca să-și justifice cererile? Când a contat prietenia și susținerea lui Bușcă pentru Pîvulescu din campania electorală, când liberalii au votat sau când nu au votat PUZ – urile?
Aston s-a mișcat rapid și a chemat consilierii în instanță
Al doilea PUZ care a trecut cu voturile PSD, PER și a doi dintre useriști (Andreea Rădulescu și Alin Manda) este al Aston Tehnology, ce dorește să construiască un complex rezidențial în Troianu. Acestă societate a intentat proces consilierilor care s-au opus luni la rând PUZ – ului, solicitând daune de 90.000 de euro fiecărui ales local care a votat negativ, lunar. În fața unui asemenea proces, cu mari perspective de câștig din partea firmei Aston, doi consilieri USR s-au temut și au votat. De ce, oare pentru că știau că instanța va da câștig de cauză firmei care a cerut PUZ – ul? Asta ar însemna că toți constructorii ar trebui să urmeze acest procedeu în fața unui consiliu municipal măcinat de interese personale și răzbunări (mai ales în partea sa dreaptă)?
Cel mai nedreptățit constructor din Râmnicu Vâlcea este la ora aceasta și cel mai bun: Romeo Iliescu. PUZ – ul solicitat de el a primit vot negativ, motivându-se din nou aberant. Ce ar trebui să facă Iliescu pentru a primi vot pozitiv? Să intenteze proces ca firma Aston sau trebuia să îl susțină pe Pîrvulescu în campanie așa cum a făcut afaceristul Ion Bușcă? Restul amănuntelor aproape că sunt desuete.