UPDATE: Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020-2021, șase persoane bănuite ar fi recrutat, prin metoda „loverboy”, opt persoane, pe care le-ar fi constrâns să practice prostituția, în municipiile Târgu Mureș, Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea, membrii grupului reținând sumele de bani obținute din activitatea de prostituție. În activitatea infracțională, persoanele ar fi transportate în diverse orașe din România, cazate în moteluri sau apartamente închiriate. Ulterior, persoanele bănuite ar fi postat anunțuri, în vederea atragerii de clienți. De asemenea, membrii grupului ar fi supravegheat atent persoanele, le-ar fi restrâns libertatea de mișcare și ar fi folosit amenințări și violența fizică, pentru a le constrânge să practice prostituția. Victimele ar fi fost lovite, amenințate cu moartea și cu săvârșirea unor infracțiuni îndreptate asupra copiilor minori, fiind amenințate cu divulgarea, către terțe persoane, a faptului că acestea se prostituează. Din banii obținuți din activitatea infracțională, membrii grupului și-ar fi achiziționat autoturisme de lux, iar importante sume de bani ar fi fost pierdute în sălile de jocuri de noroc.
Trei percheziții domiciliare au avut loc în această dimineață de miercuri, 24 noiembrie 2021, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Descinderile fac parte dintr-o amplă operațiune ce se desfășoară la nivel național și vizează destructurarea grupărilor de criminalitate organizată.
Acțiunile operative sunt organizate de Poliția Română și DIICOT, cu sprijinul Jandarmeriei Române. Este vorba despre 47 de percheziții, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți, criminalitate informatică, trafic de droguri și infracțiuni împotriva patrimoniului, cu consecințe deosebit de grave.
“În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, polițiștii, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., vor pune în executare 457 de mandate de percheziție domiciliară și 367 de mandate de aducere.
Pentru Poliția Română și D.I.I.C.O.T., investigarea în mod constant a infracțiunilor de trafic de persoane și de minori, precum și a oricăror forme de exploatare a persoanelor vulnerabile reprezintă o parte a eforturilor de a combate în mod eficient acest fenomen infracțional.
De asemenea, sunt vizate grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte cu pericol social deosebit, care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră.
Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal, crearea unui climat optim de siguranță a cetățenilor și de protecție a victimelor infracțiunilor.
Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză.
Operațiunea de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, pentru combaterea infracționalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice” – precizează Poliția Română.