Delta Dunării e o oază de liniște, vizitată anual de mulți turiști. Ea este renumită pentru rezervația naturală protejată în care regăsim animale și păsări pe cale de dispariție. În Deltă trăiesc peste 1200 de specii de copaci și plante, peste 100 de specii de pești și cea mai bogată faună ornitologică din Europa. Desigur, motivele pentru care acest loc merită vizitat sunt mai multe.
Iată de ce trebuie să vizitezi Delta Dunării măcar o dată în viață:
Rezervația Naturală a Biosferei
Delta Dunării este declarată în întregime rezervație a Biosferei. Ea este inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural și UNESCO. Aici regăsești vietăți precum Șoimul dunărean, Cormoranul pitic, Rața roșie, Pelicanul creț, care sunt foarte rare, astfel că sunt protejate prin lege. Dunărea este zona de habitat a mai multor păsări pe cale de dispariție și pot fi vizitate doar aici.
Pescuitul e la el acasă
În Delta Dunării, pescuitul este la el acasă. Aici vei avea partea de o experiență magică. Pentru a avea parte de o experiență inedită, vei avea nevoie de baterii pentru bărcile electrice de la Sorgeti, iar dacă ești în căutarea celei mai bune zone de pescuit, satul Mila este răspunsul. În acest sat s-a născut celebrul canotor român Ivan Patzaichin. De la pescuitul cu băț, la nadă, Delta Dunării este locul ideal pentru practicarea acestui sport.
Aventură pe apele Deltei
Plimbarile cu SUP-uri și caiace pe lacurile si canalele din mijlocul Deltei îți vor oferi experiențe inedite. După cum spuneam mai sus, acest ținut a dat mulți sportivi la rame. Oamenii din zonă sunt obișnuiți de mici cu aventura pe ape. În calitate de turist, vei avea parte de adrenalină, dar și de peisaje mirifice și întâlniri cu reprezentanți ai speciilor protejate, așa că nu uita aparatul de fotografiat!
Bucură-te de plaje sălbatice
Delta îți oferă nu numai experiența pescuitului, ci și a plajelor sălbatice. Brațele Sulina și Sfântul Gheorghe îți pun la dispoziție nisip fin, cu sclipiri de aur și ape de culoarea smaraldului. Sunt printre puținele plaje neatinse de mâna omului, astfel că aici vei trăi experiența plajei sălbatice. Aici vei găsi o oază de liniște și soare pentru a te putea bucura de câteva zile de relaxare, poate chiar meditare și regăsire a sinelui. Te poți plimba, juca volei sau să înoți în Marea Neagră.
Viața satului autentic
Deși este vizitată anual de mii de turiști, locuitorii din Deltă și-au păstrat obiceiurile străvechi. Vei găsi așezări tradiționale, cu căsuțe vopsite în nuanțe de albastru deschis și oameni mereu cu zâmbetul pe buze.
Gastronomia specifică
Se spune că nu ai vizitat cu adevărat un loc până când nu ai gustat din mâncarea tradițională. Gastronomia locală este bogată în preparate pe bază de pește și se pregătește după rețete vechi. Borșul de pește la ceaun pe pirostrie, storceagul de sturion, crapul la proțap pe pat de varză, saramura lipovenească, plachia de somn, Șalăul copt pe tablă alături de mămăligă și pastă de usturoi, știucă umplută sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care ar trebui să le încerci.
Încă mai cauți motive ca să plănuiești un concediu în Deltă? Înseamnă că trebuie să recitești articolul de mai sus.
Sursa foto: Unsplash.com
🅿️ Articol publicitar