In data de 28 iunie 2016, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis sa-l scoata de sub control judiciar pe senatorul Dan Sova, in dosarul in care acesta este judecat pentru trafic de influenta. Alaturi de Sova in dosar mai este trimis in judecata si fostul director al CET Govora (judetul Valcea, Mihai Balan, care este acuzat de abuz in serviciu.
Procesul impotriva celor doi a inceput de curand la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la primul termen fiind respinsa o declaratie de abtinere a judecatorului de caz.
„ În temeiul art. 362 combinat cu art.208 alin. 5 Cod procedură şi art. 242 alin. 1 raportat la art. 202 alin. 1 Cod procedură, revocă măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Şova Dan Coman. Dispune comunicarea minutei autorităţilor prevăzute de art. 215 alin. 5 Cod procedură penală” – se arata in minuta.
Trebuie mentionat totusi ca decizia nu este definitiva, ea fiind atacata cu contestatie de procurorii DNA.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, faptele au fost comise în perioada octombrie 2011 — iulie 2014, cand Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
„Astfel, în urma demersurilor întreprinse de Șova pe lângă Bălan, directorul general al CET Govora SA, în lunile decembrie 2011, respectiv mai 2013, a încheiat două contracte de consultanță cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunțător, iar în perioadele ianuarie — octombrie 2012 și respectiv iunie 2013 — august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plățile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale și a normelor interne de funcționare a societății respective. (…) Încheierea unor astfel de contracte de consultanță nu-și găsea justificarea, întrucât, la acea vreme, centrala de energie termică CET Govora SA dispunea de un departament juridic în care își desfășurau activitatea șase juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocați”, se arată în comunicat.
Procurorii susțin că, acționând în această manieră, Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvență lunară, în baza celor două contracte sus menționate), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite, în același cuantum, de către firma de avocatura.