Vechi obicei pe plaiurile vâlcene, căluşul va putea fi admirat pe 13 iunie în comuna Şirineasa, unde se va desfăşura cea de-a VII-a ediţie a festivalului căluşarilor locali.
În fiecare an, de Rusalii, în comuna Șirineasa se sărbătorește Festivalul Călușului Vâlcean. Primarul Ion Bebe Streinu a decis să reia anul acesta manifestarea, după ce aceasta a fost întreruptă din cauza restricțiilor din pandemie de COVID-19.
“Va așteptăm luni, 13.06.2022, începând cu orele 10:30, la Festivalul Calusului ediția XII care se va desfasura vizavi de Postul de Poliție Șirineasa” – a anunțat primarul Streinu zilele trecute, pe Facebook.
La eveniment au fost invitaţi să participe, alături de căluşarii din Şirineasa şi formaţii de căluşari din localităţile: Bălceşti, Drăgoeşti, Frânceşti, Măciuca, precum şi „Căluşarii din Răşinari”, judeţul Sibiu. În program mai este inclusă și o paradă a călușarilor, traseul stabilit fiind Primăria Şirineasa – Şcoala generală Şirineasa. Ulterior va avea lot Festivalul căluşului vâlcean şi festivitatea de înmânare a diplomelor de participare pentru ediţia a XII-a.
Pe scena amenajată în are liber vor urca, rând pe rând, orchestra „Rapsodia vâlceană”, a Centrului de Creaţie Vâlcea, precum și interpreții Cristina Udrea, Ana Maria Iorga, Ionela Petria , Luminiţa Tănăsie, Mioara Raica, Rodica Nicolaescu, Ana Maria Cârjan, Ionela Nicolae şi alţi îndrăgiţi solişti de muzică populară.
Căluşul este dansul cel mai spectaculos din folclorul românesc, ce se joacă de Rusalii de către cete de bărbaţi şi băieţi pentru a alunga ielele, şoimanele sau strigoii din gospodăriile sătenilor şi pentru a-i proteja de boli şi alte rele. Obiceiul se mai păstrează astăzi în câteva sate vâlcene, în special în cele din sudul judeţului, deşi astăzi semnificaţia ritualică a dansului s-a pierdut, acesta devenind mai mult un act artistic plin de măiestrie.