11 iunie 2022

Turismul de la Călimănești, speriat de un marinar de apă dulce 

,,Vai, vai, vai ce durere

Uită-te, bre, vaporul cum piere

Și marinarii cum moare,

Moare și dau din picioare”

– cântecul Oprește, Nae, vaporul

Călimănești – Căciulata a devenit în ultimii zece ani una dintre cele mai de succes stațiuni românești. Explozia de turiști, implicit de bani și prețuri mari, a atras oameni de prin toate colțurile României. Așa s-a ,,lipit” de Călimănești si un anume Valentin Sotir, din Tulcea, care a venit cu primul vaporaș (catamaran) pe Olt. Trebuie să recunoaștem dacă a fost ideea lui, tipul a fost un vizionar. Dacă doar a pus în practică ideea altora, tot trebuie să i se recunoască meritele. Acum, în 2022, Oltul este străbătut între Barajul Turnu și Barajul Jiblea de cinci – șase asemenea ambarcațiuni, toate pline cu turiști. Deși Călimăneștiul l-a primit bine, mai ales prin grija unor afaceriști locali care la venirea brăileanului aveau multă putere (între timp au mai pierdut din ea), Valentin Sotir a început să se comporte nefiresc. Orice întreprinzător care a vrut să aibă un catamaran pe Olt a fost șicanat până la disperare. Au început plângerile, sesizările și chiar amenințările directe. În afara lui Sotir, și alți privați au adus catamarane pe Olt, dar și Consiliul Județean (CJ) prin proiectul Mirajul Oltului s-a alăturat cu o ambarcațiune la micuța flotilă ce deservește zilnic turiștii. Chiar dacă încă nu și-a îndreptat atacurile contra vaporașului CJ (probabil din teamă de autorități), pe alți privați i-a adus în pragul disperării. Poliția Călimănești este ,,bombardată” lunar, dacă nu chiar săptămânal de contre mai mici sau scandaluri mai mari pe tema ,,al cui e pontonul”, ,,cine e primul la coadă, la luat turiști”, ,,de ce nu se respectă tarifele convenite” și alte asemenea înverșunări. 

Punct de control marca Sotir, pe terenul Hidroelectrica

Apogeul acestui conflict al lui Valentin Sotir cu oricine și oricând a fost montarea unui stâlp pe care sunt amplasate nu mai puțin de cinci camere audio – video (vezi foto jos). Unde a catadicsit vaporeanul de pe Olt să monteze stâlpul? Exact lângă pontonul de la Căciulata, pe faleză. Sunt cinci camere îndreptate în toate direcțiile, iar datele stocate ajung la Sotir. Până în prezent, nu l-a întrebat nimeni cum de e posibil să stocheze imagini și sunet cu diverși oameni care se plimbă pe acolo sau vor să se urce în catamarane, la el sau la concurență. Mai mult decât atât, Sotir evită să răspundă cine l-a autorizat să pună stâlpul pe terenul Hidroelectrica. ,,Conform legii, sunt obligat să asigur paza și protecția bunurilor societății comerciale pe care o reprezint. Camerele de supraveghere sunt montate de firmă autorizată, cu respectarea tuturor normelor în vigoare. Ele nu pot deranja decât persoanele rău intenționate. Societatea mea desfășoară activitatea pe baza avizelor obținute de la Hidroelectrica și ABA Olt. Pe terenul primăriei nu ne-am fi permis să punem fără o avizare prealabilă” a declarat Valentin Sotir când a fost întrebat cum și de ce a montat stâlpul cu cele cinci camere. 

Dorind să fie abil în exprimare, proprietarul de catamarane nu lămurește un aspect clar. ABA Olt și Hidroelectrica l-au avizat să construiască pontoane și să folosească râul. Nu și pentru construirea pe terenul unei instituții de stat a unui asemenea punct de control. Conform legii ce apără dreptul la viața privată și datele cu caracter personal, cine l-a autorizat pe Sotir să deține filmări și înregistrări cu turiști. Sau poate că face te miri ce alte lucruri cu materialul stocat?!

,,Eu la Călimănești mă ocup de amenințări!” – mesaj primit pe Messenger – Facebook din partea lui Valentin Sotir. Instituțiile publice sunt la plimbare cu catamaranul, dându-i acestuia ,,vânt în pânze”. 

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like