USR Vâlcea stă, în această perioadă, pe un adevărat butoi plin cu pulbere. Războiul din interiorul partidului deja are repercusiuni în tot județul, pentru că o parte importantă din membrii USR se pare că sunt suspendați pentru neplata cotizației. Vorbim, din informațiile noastre, de peste 1.400 de membri, care au refuzat să plătească o cotizație simbolică și care vor pierde statutul în circa 1 an, fără a mai face vreun efort în a demisiona. Ca urmare, liderul userist Andrei Gheorghiu a rămas cu o mână de oameni pe care se poate baza în tot județul, mai precis pe circa 239 de membri.
Întrebat la ultima sa conferință de presă despre această situație jenantă în care a ajuns USR la Vâlcea, președintele Andrei Gheorghiu a încercat elegant să evite răspunsul, căutând disperat ajutorul colegilor ce-i erau alături la pupitru. Ce am reușit totuși să aflăm cu certitudine a fost faptul că membrii care nu și-a plătit cotizația au drepturile suspendate, dar obligațiile rămân aceleași.
“O parte din ei sunt suspendați, cei care nu își îndeplinesc obligațiile statutare. Sunt și susținători care sunt mai activi decât membrii respectivi (pa cei suspendați se referă – n.r.). Avem mai multe etape: membru, membru suspendat și susținător. Sunt și susținători care sunt mai activi decât membrii cu drepturi din USR. Puterea unui partid nu as calculează în funcție de membrii activi, ci de implicarea oamenilor. (…) Vă asigur că anul viitor o să vedeți filiale USR în absolut toate localitățile și oameni activi la nivel județean mult peste acel număr menționat” – a spus președintele USR Vâlcea, Andrei Gheorghiu.
Războiul și demisiile…
Așa cum menționam și la începutul articolului, în interiorul USR Vâlcea se duce un adevărat război de gherilă. Partidul se dezbină ușor – ușor, iar la sediul din Râmnicu Vâlcea au început să ”zboare” demisiile din partea unor personaje importante.
”Lupte grele” se duc, pe de-o parte, între liderul Andrei Gheorghiu și cei doi consilieri municipali Andreea Rădulescu și Alina Manda, conflict vizibil în Consiliul Local, acolo unde cei doi aleși votează, de ceva timp, după cum le dictează conștiința și nu șeful lor de partid. Ba mai mult, tot scandalul a ajuns pe masa liderilor de la București, care sunt puși în situație de a tranșa lucrurile la Vâlcea. Care pe care? Ori Gheorghiu pierde șefia partidului, ori cei doi consilieri pierd susținerea politică în CL și, ca urmare, și funcțiile.
Pe de altă parte, Gheorghiu mai are o “bătălie” grea cu Eduard Rădulescu – fost candidat al USR la președinția Consiliului Județean Vâlcea, cu Ene Constantin – fost candidat la CJ la alegerile locale din 2020, dar și cu Simona Bădică – vicepreședinte al USR Râmnicu Vâlcea. Cei trei din urmă și-au depus demisiile încă de săptămâna trecută, după multe reproșuri la adresa conducerii și după ce s-au aruncat vorbe grele. De asemenea, pe surse am aflat că Romeo Odochian, președintele organizației municipale a USR Râmnicu Vâlcea și-ar fi scris demisia din partid, dar nu a fost înregistrată încă.