1 mai 2023

Finalul unui proiect mamut pentru cultura vâlceană. S-a lansat Enciclopedia!

Pe 27 aprilie a.c. a fost lansată o lucrare de mare anvergură pentru cultura locală: volumul al treilea din Enciclopedia județului Vâlcea. Doar la acest volum au scris și corectat peste cincizeci de persoane. Cele trei volume care alcătuiesc Enciclopedia au apărut sub egida Forumului Cultural al Râmnicului. Primul, lansat în 2010 vizează o privire amplă, în ansamblu a județului, netrecându-se la fiecare localitate în parte. Volumul al doilea, lansat în 2012 a structurat în cele mai mici detalii cele zece localități urbane, iar cel mai recent a prezentat cele 79 de comune din Vâlcea. Acest ultim volum avea ,,scheletul” redactat de regretatul Ion Soare, cel care a stat la baza ideii constituirii unei asemenea lucrări. Cum Soare ne-a păsărit în 2020, un colectiv a preluat proiectul editorial. Amintim nominal doi dintre recordmenii redactării rezumatelor monografice, Eugen Petrescu – 21 și Emilian Frâncu – 16, neînțelegând din aceasta că toți ceilalți care au lucrat la al treilea volum nu ar fi merituoși. Proiectul s-a bucurat de traduceri în engleză (Daniela Ionescu) și franceză (Dumitru Lazăr), de profesionalismul editurii Fântâna lui Manole a lui Gheorghe Deaconu (care a făcut parte și din colectivul redacțional) și de grija tipografiei RCR Print București. 

Beneficii pentru comunități, primari și cercetători

Acest ultim volum al Enciclopediei județului Vâlcea se adresează în principal locuitorilor comunelor care își pot regăsi în paginile lucrării moșii și strămoșii semnificativi pentru comunitățile în care au trăit și lucrat. Se rememorează școala, biserica, activitățil economico – sociale și tradițiile fiecărei comune în parte. Un alt beneficiu este adus direct primarilor. Orice proiect pe fonduri europene are ca prim capitol obligatoriu prezentarea localității. Este greu de găsit, dacă nu chiar imposibil, o prezentare completă cum este cea din Enciclopedie. Din acest moment, cercetătorii, istoricii, oamenii de cultură ce vor vrea să scrie despre Vâlcea vor face trimitere invariabil la această lucrare – mamut. Un singur exemplu în acest sens: volumul al treilea are 1350 de pagini. S-a ținut seama și de ideea mai multor jurnaliști vâlceni ca Enciclopiedia să aibă un site pe care să-l poată accesa doritorii, lucrarea ajungând astfel la absolut oricine. Se scapă, prin această metodă, de păcătosul obicei al culturii provinciale de a se insulariza de restul societății. 

Finanțarea acestui important proiect cultural s-a făcut cu o treime bani dați de Consiliul Județean (CJ) Vâlcea și două treimi din fondurile Forumului Cultural. Vor primi câte un exemplar din lucrare bibliotecile județene din Gorj, Dolj, Olt, Sibiu și Argeș.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like