5 august 2023

Finanțarea noului CET a fost aprobată! Investiție majoră pentru sistemul de termoficare al municipiului Râmnicu Vâlcea

Situația de la CET Govora a dat naștere unor adevărate controverse în ultimele zile. În timp ce unii politicieni cântă prohodul centralei de termoficare și crează panică în rândul populație, Consiliul Județean Vâlcea anunță investiții de anvergură pe Platformă. Este vorba despre un proiect imens ce constă în construirea unei unități de producere a energiei care va înlocui actuala centrală bazată pe cărbune cu o centrală de cogenerare pe gaz natural proiectată să livreze integral energia termică în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) al Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, anunță că finanțarea acestui proiect de o importanță majoră a fost aprobată printr-un ordin de ministru, ordin ce a fost publicat vineri, 4 august 2023, în Monitorul Oficial al României. Proiectul are o valoare totală de 676.385.923 lei (aproximativ 140 de milioane de euro) și urmează să primească finanțare prin „Programul Termoficare”, derulat de MDLPA.

“Este o veste uriașă. Nu e de rău, e de bine! poate e de rău pentru cei care trăgeau clopotele CET-ului. După foarte multă muncă am primit această veste excepțională. Peste 600 de milioane de lei vom investi în noul CET. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat și am să îi pomenesc pe toți în momentul în care vom semna contractul. Acum este o procedură firească semnarea contractului

Reamintim că, recent, CJ Vâlcea a achiziţionat teren şi active funcţionale situate pe amplasamentul industrial al CET Govora, urmând ca proiectul să fie dezvoltat în incinta CET Govora, înlocuind treptat capacităţile de producţie existente pe bază de cărbune. În prima etapă se vor pune în funcţiune 4 cazane cu apă fierbinte şi două motoare termice cu puteri de 10,4 MW electrici fiecare, de ultima generaţie, care vor asigura în totalitate necesarul de agent termic al sistemului de termoficare. În etapa a doua, pentru a se realiza un randament maxim al acestui proiect, se vor pune în funcţiune alte 3 motoare termice cu puteri de 10,4 MW electrici fiecare şi o centrală de cogenerare pe biomasa de 1,8 MW electrici.

Scopul final al acestei investiţii este ca, prin producerea în cogenerare de energie termică şi electrică, să se obţină un preţ cât mai mic al Gicaloriei furnizate populaţiei şi implicit un grad de confort şi satisfacţie cât mai mare pentru consumatorii casnici, instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, etc. , precum şi pentru agenţii economici racordaţi la sistemul centralizat de termoficare al Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like