Trei cinematografe din județul Vâlcea (două din Călimănești și unul din Bălcești) au intrat în proprietatea primăriilor. Cine a realizat legea prin care acestea s-au trecut din proprietatea Româniafilm în proprietatea administrațiilor locale? Deputatul PSD Eugen Neață. Parlamentarul are mai multe asemenea inițiative transformate în lege la activ. Cel puțin pentru stațiunea Călimănești – Căciulata, preluarea celor două săli (foto jos) numite impropriu cinematografe, grav degradate din cauza trecerii timpului, este mană cerească. Primarul Florinel Constantinescu, dibaci așa cum a dovedit-o în ultimii zece ani, le va da o întrebuințare adecvată. După cum se știe, Călimăneștiul se află într-un boom turistic, iar sălile,ce vor fi bine puse la punct, vor primi destinații diverse și vor întregi activitatea din localitate. Potrivit publicației locale Cozia – Info, care este în permanentă legătură cu administrația de la Călimănești, încă nu s-a stabilit destinația sălilor unde cândva, erau proiectate filme. Ca un amănunt care sporește importața celor două obiective pentru stațiune: ambele incinte se află în imediata apropiere a parcurilor de la Călimănești și Căciulata. Publicăm un text al parlamentarului Eugen Neață care anunța încă din martie că legea la care a lucrat a fost promulgată
Pe mâna oamenilor gospodari.
Anul trecut, m-am văzut în câteva rânduri cu primarul Călimăneștilor, Florinel Constantinescu. Este arhicunoscut faptul că stațiunea de la poalele muntelui Cozia are în ultimul deceniu un ritm foarte alert de dezvoltare și de modernizare și că acest ritm îi este atribuit primarului și echipei lui administrative.
O discuție cu Florinel Constantinescu este, așadar, una dintre cele mai interesante dintre cele care pot avea loc între administratorul performant al unei localități de prestigiu și parlamentarul aflat întotdeauna în căutarea unui subiect de inițiativă legislativă. Am promis, ca urmare a acestei discuții, că voi urmări câteva dintre subiectele de mare interes pentru dezvoltarea stațiunii Călimănești. A venit ziua în care pot spune că una dintre probleme este deja rezolvată. Primăria Călimănești intră în posesia celor două cinematografe, Călimănești și Căciulata, ajunse într-o stare intolerabilă de degradare. La fel se întâmplă și cu cinematograful din orașul Bălcești, dar și cu multe alte cinematografe din România, care nu s-au putut adapta la secolul în care trăim. Conform noii legi, primăriile au la dispoziție 30 de zile, după promulgare și publicare, pentru a solicita intrarea în proprietate a cinematografelor incluse în textul documentului pe care l-am votat în Camera Deputaților.
Orașul Călimănești, pentru cele două spații, numite impropriu cinematografe (vezi imagini), și Bălcești pentru unul singur pot pregăti deja documentația necesară pentru intrare în posesie.
În cariera mea de parlamentar vâlcean, am contribuit la transeferul câtorva proprietăți publice în patrimoniul primăriilor locale. Acesta este mecanismul prin care sala sporturilor Traian se poate bucura de un plan complex de respațiere și de modernizare, prin efortul proprietarului actual, care nu este altul decât Primăria Râmnicu Vâlcea. Urmează parcul care se va amenaja pe dealul Capela. În aceeași serie se găsește și pădurea primită în proprietate pentru amenajarea unui parc în stațiunea Călimănești.
M-am implicat în aceste acțiuni crezând cu toată convingerea în spiritul de mari gospodari ai unor primari cum sunt Mircia Gutău și Florinel Constantinescu și aștept oricând sugestii pentru a continua acestui efort. Nimic din proprietatea publică nu funcționează și nu se modernizează dacă nu ajunge la timp în responsabilitatea celor care au și priceperea și dorința de munci în folosul cetățenilor și al localităților pe care le administrează.