Poate cea mai mare investiție din județul Vâlcea se va realiza la CET Govora. Astăzi, 24 august 2023, la Guvernul României, în prezența premierului Marcel Ciolacu, a ministrului Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea, și a primarului Mircia Gutău, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a semnat contract de finanțare pentru construirea, la CET Govora, a unei centrale termice în cogenerare, de înaltă eficienţă, care va asigura termoficarea Municipiului Râmnicu Vâlcea. Investiția se va ridica la fabuloasa sumă de 140 de milioane de euro.
„Noua investiție ne oferă siguranța că, într-un viitor foarte apropiat, vom putea asigura energia termică de care are nevoie întreg municipiul Râmnicu Vâlcea, la standarde înalte de eficiență și de protecție a mediului înconjurător. Dacă adăugăm și faptul că rețelele de termoficare din municipiu vor fi și ele modernizate (avem în implementare un proiect cu o valoare de 17 milioane euro), în scurt timp, se vor elimina pierderile din sistem, iar râmnicenii vor plăti un preţ mai mic pentru apa caldă și căldura furnizate de CET Govora. Ziua de astăzi este pentru mine o zi a satisfacției depline pentru că, prin acceptarea la finanțare a acestui nou proiect, facem un pas mare pentru dezvoltarea județului. Îi mulțumesc domnului prim-ministru, Marcel Ciolacu, pentru implicare și pentru sprijinul acordat, în condițiile legii. Ne-a demonstrat de fiecare dată că înțelege prioritățile noastre în materie de investiții, dovedindu-se mereu un adevărat prieten al vâlcenilor. De asemenea, îi mulțumesc primarului Mircia Gutău, fiindcă ne este partener de nădejde, alături de care am realizat și vom mai realiza proiecte, pentru binele vâlcenilor” – a declarat președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Primarul Gutău: Cel mai mare proiect din istoria Râmnicului
CJ Vâlcea a achiziţionat teren şi active funcţionale situate pe amplasamentul industrial al CET Govora, urmând ca proiectul să fie dezvoltat în incinta CET Govora, înlocuind treptat capacităţile de producţie existente pe bază de cărbune. În prima etapă se vor pune în funcţiune 4 cazane cu apă fierbinte şi două motoare termice cu puteri de 10,4 MW electrici fiecare, de ultima generaţie, care vor asigura în totalitate necesarul de agent termic al sistemului de termoficare. În etapa a doua, pentru a se realiza un randament maxim al acestui proiect, se vor pune în funcţiune alte 3 motoare termice cu puteri de 10,4 MW electrici fiecare şi o centrală de cogenerare pe biomasa de 1,8 MW electrici. Scopul final al acestei investiţii este ca, prin producerea în cogenerare de energie termică şi electrică, să se obţină un preţ cât mai mic al Gicaloriei furnizate populaţiei şi implicit un grad de confort şi satisfacţie cât mai mare pentru consumatorii casnici, instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, etc. , precum şi pentru agenţii economici racordaţi la sistemul centralizat de termoficare al Municipiului Râmnicu Vâlcea.
„Cel mai mare proiect din istoria Râmnicului. Astăzi este o zi extraordinar de importantă pentru vâlceni, pentru mine ca primar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Am fost prezent la Guvernul României alături de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, de Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea și de Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu la ceremonia de semnare a contractului record de 140 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de termoficare din Râmnicu Vâlcea. Investiția prevede construirea unei noi centrale de cogenerare pe gaz natural care să înlocuiască actuala centrală a CET Govora, bazată pe cărbune, asigurând energie termică la un preț mult mai mic al gigacaloriei” – spune primarul Râmnicului, Mircia Gutău.