Deputatul Eugen Neață (PSD Vâlcea) continuă să promoveze intens turismul din județ. Profitând de faptul că paginile sale de pe rețelele de socializare au sunt foarte urmărite, deputatul a sintetizat părerile unor specialiști referitoate la turismul de patru anotimpuri. Tema e veche, doar ideile trebuie puse temeinic în aplicare. Redăm textul cu ideea că pentru Vâlcea turismul este sector strategic.
Turism vâlcean pentru patru anotimpuri.
Una dintre bătăliile pe care turismul le dă în întreaga lume este aceea de a acoperi, prin serviciile sale, întreaga perioadă a unui an calendaristic. Turismul vâlcean s-a alăturat acestei tendințe în urmă cu treizeci de ani. A făcut-o destul de întâmplător, cu timiditate, în perioada de început, aflat încă în procesul de a supraviețui perioadei de tranziție care s-a prelungit. Acum, există capacități de cazare și de tratament cu funcționare în toate anotimpurile în fiecare dintre stațiunile vâlcene cu profil balnear. La Călimănești și la Olănești, la Băile Govora și chiar la Ocnele Mari, unde deschiderea pentru public a salinei a făcut posibilă prezența turiștilor și în extrasezon.
Zilele acestea pare să se încheie seria vacanțelor de vară. Spun pare, pentru că vremea este frumoasă, caldă pentru această perioadă, iar Călimănești, în principal, este încă destul de aglomerat. Toamna are mult farmec și pe Valea Oltului, și pe aceea a Olăneștiului și în pădurile Govorei. Ce să mai spun despre dealurile Drăgășanilor, de pe care se culeg strugurii, și despre Valea Lotrului și Țara Loviștei! Agroturismul, atât cât este el, oferă multe oportunități turiștilor care se aventurează în această perioadă în zona în care trăim.
Toamna este, cu siguranță, cel mai colorat anotimp de aici cu o diversitate de imagini impresionante în jurul mănăstirilor vâlcene, de exemplu. Turismul monahal este foarte animat în acest anotimp. Dezvoltatorii au multe de făcut în direcția unui turism integrat, pentru toate anotimpurile, în județul Vâlcea. La fel și administrațiile locale, care au mijloace pentru a încuraja creșterea turismului în județul Vâlcea. Se vede foarte bine în aspectul general al localităților, care diferă, din păcate, de la o stațiune la alta. Turismul depinde în mod fundamental de hărnicia și de atitudinea administrațiilor locale față de localitățile pe care le păstoresc. Niciun turist nu-și sacrifică vacanța într-o localitate devastată de șantiere și de nepăsare administrativă.
Mă aștept ca perioada care urmează să fie una a concentrării atenției pe nevoile de modernizare a localităților turistice din județul Vâlcea. Dezvoltatorii locali și investitorii în turism au reușit în bună măsură să ofere turiștilor condiții de tratament și de petrecere a timpului liber în fiecare dintre cele patru anotimpuri, în multe dintre stațiunile vâlcene. Este rândul celor care pot îmbunătăți aspectul general al localităților pe teritoriul cărora funcționează aceste atracții pentru turiștii dispuși să investească în sănătatea și în divertismentul de care au nevoie.