Daniel Nicolăescu (originar din Vâlcea), directorul general al Romsilva, ar fi putut deveni subiectul unei anchete penale de toată frumusețea. Culmea, l-au salvat tocmai adversarii săi din Romsilva și câteva ONG – uri proprietare ale unor site – uri de dezvăluiri din silvicutură. Liberalul din fruntea instituției care se ocupă de sectorul silvic de stat a scos la concurs un post de consilier personal, pe 9 noiembrie a.c. Pe 22 noiembrie, tot site – ul instituției comunică oficial că singurul dosar admis pentru concurs este cel al lui Daniel Nicolaescu. Și nu era coincidență de nume, era chiar dosarul directorului care dorea să-și fie propriul consilier (vezi foto jos). Nu ne referim la o funcție onorifică, ci la una plătită din bani publici. Ca să fie tacâmul complet, ca să existe și o încadrare penală grea, s-a stabilit cine face parte din comisia de concurs: Andrei Băban și Costel Petcu, ambii consilieri ai Cabinetului Directorului General. Comisia ar fi fost condusă de Eleodor Olari Nițescu, directorul general adjunct al Romsilva (conform fișei postului, cel mai apropiat subordonat al celui ce urma să participe la concurs). Adică liberalul Nicolăescu își punea subordonații să-l analizeze și să-l admită pe funcția de consilier al directorului. Știm că e deja greu să urmăriți firul evenimentelor, care pare încurcat, dar nu e. Logica minimală, banala rațiune, ne fac, probabil, să scuturăm din cap la auzul acestor fapte, dar site – ul Romsilva stă mărturie. Pe 24 noiembrie trebuia să aibă loc concursul.
Când adversarul vrea să te îngroape și, de fapt, te ajută
Adversarii lui Daniel Nicolăescu s-au grăbit trimițând pe surse documentele unor site – uri cu profil de dezvăluiri din silvicultură. Acestea au publicat documentele de pe site – ul Romsilva atenționând asupra faptelor ce urmau a fi comise. Probabil că liberalii l-au scuturat puternic pe vâlceanul ajuns șef peste silvicultura de stat, că pe 23 noiembrie, în cadrul unui Consiliu de Administrație al instituției, concursul s-a anulat motivându-se OUG – ul ce restrânge angajările la stat. Dar OUG – ul a intrat în vigoare înainte de organizarea concursului, așa că nu se poate spune că nu știau. Ce voia, de fapt, Nicolăescu, să facă? Să ia și salariul de director și pe cel de consilier personal în același timp? Puțin probabil ca acesta să fi fost scopul, deși chiar asta urma să se întâmple. Să aibă dublă salarizare la stat, pe același număr de ore, la aceeași instituție. Dar ,,bătaia lungă” a situației aproape imposibile în care s-a pus vâlceanul e alta. Surse din instituție susțin că în perioada următoare, se va scoate la concurs funcția de director general al Romsilva. Nicolăescu vrea să participe la concurs, dar una din condiții este să fii angajatul structurii centrale. Or, el este angajatul unei direcții județene. Tertipul (că nu se poate numi concurs) prin care voia să ajungă consilierul directorului ar fi fost salvarea sa. Devenea angajat al structurii centrale și particpa la concurs liniștit. Odată cu acest scandal provocat prin apariția documentelor în presă, lui Nicolăescu îi va fi foarte greu să mai rămână pe funcție. Totuși, pentru că fapta nu s-a produs, rămâne fără probleme legale. Deocamdată.
Am încercat să-l contactăm pe Daniel Nicolăescu și să-l întrebăm detalii despre concursul la care dorea să participe. Nu a vrut să comunice, drept pentru care nu avem o opinie a sa în această speță.