Săptămânile trecute, pe drumurile județului nostru (la Slătioara și la Drăgășani) au murit trei tineri în accidente rutiere. La Slătioara a decedat un tânăr din Sinești în vârstă de 20 și ceva de ani, el aflându-se singur în mașina pe care o conducea cu viteză și pe care a scăpat-o de sub control. La Drăgășani, într-un autoturism ce aparținea unei firme care distribuie pizza, se aflau doi tineri: șoferul de 19 ani (angajat de câteva zile la acea firmă) și un prieten de-al lui, în vârstă de 17 ani. Tot din cauza vitezei, tânărul aflat la volan a pierdut controlul direcției de deplasare, iar mașina s-a izbit violent de un zid din beton. Au murit amândoi!
Un caz în care o persoană chiar și mai tânără de 18 ani a fost implicat într-un accident rutier s-a produs în seara de 18 februarie 2024, în sudul Râmnicului. Acolo, un minor de 17 ani care conducea o mașină pentru care este necesar permis B1 (ce poate fi obținut la vârsta de 16 ani) a pierdut controlul volanului, a ieșit de pe partea carosabilă, mașina fiind serios avariată. El a fost rănit destul de rău, acum fiind la spital.
Acestea au fost doar câteva dintre accidentele produse în județul nostru de șoferi care aveau vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Dintr-un comunicat recent al Poliției, reiese că, anul trecut, la nivel nivel național, 19% dintre accidentele rutiere au fost cauzate de șoferi care aveau vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Și mai grav este că aproape o treime din acestea 19% (deci 6% din totalul accidentelor produse anul trecut în România) au fost cauzate de șoferi care obținuseră permisele de conducere cu mai puțin de un an în urmă.
Toate aceste drame s-au întâmplat atât din cauza experienței scăzute în „arta” șofatului, dar, mai ales, din cauza teribilismului, unii dintre tineri considerându-se zmei atunci când se urcă la volan.
„Trebuie acordată o atenție sporită șoferilor începători ca o formă de prevenție în trafic, prin sprijinirea și îmbunătățirea sistemului de acordare a permiselor de conducere. Conform unor informații oficiale recente, 19% din accidentele rutiere din România sunt cauzate de tineri cu vârste cuprinse între 18-24 de ani. Aproximativ 30% din acestea sunt cauzate de conducători ce au obținut permisul în urmă cu mai puțin de un an”, se arată într-un comunicat de presă transmis pe marginea acestui subiect.