Senatorul PSD Bogdan Matei a postat o analiză concisă pe Facebook, în care trece în revistă ce a făcut PSD în privința investițiilor. Bineînțeles, fiind un senator PSD, Matei încearcă să-și laude partidul. Dar și cifrele pe care le prezintă îl susțin. Proncentul cel mai important la care face referire Matei are legătură cu o promisiune a premierului Marcel Ciolacu – 10% din PIB pentru investiții.
Performanța guvernării PSD în privința investițiilor!
Suma totală de 101 miliarde de lei, peste 20 de miliarde de euro, a fost anul trecut valoarea record a investițiilor publice. Se îndeplinesc astfel angajamentele din programul de guvernare de a face din investiții un motor esențial al creșterii economice. Este o performanță remarcabilă, cu atât mai mult cu cât a fost realizată în condiții extrem de dificile, război la granițe, crize multiple, succesive și suprapuse, tensiune și revendicări sociale. Premierul Ciolacu, președinte PSD, are meritul incontestabil de a fi reușit să mobilizeze și să aloce resursele necesare, de altfel, credința sa în necesitatea investițiilor publice masive este atât de puternică încât, cu o lună înainte de preluarea mandatului, a exprimat public ambiția sa de a forța finanțări anuale de 10% din PIB.
Un aspect foarte important este că valoarea totală a investițiile publice anul trecut, atestată prin execuția bugetară, deci bani efectiv cheltuiți, a fost cu 11 miliarde de lei mai mare decât deficitul bugetar.
• Investiții publice totale – 101 miliarde lei;
• Deficit bugetar – 89,9 miliarde de lei;
• România nu s-a împrumutat pentru consum, ci pentru investiții;
• Cheia reușitei a fost saltul masiv în absorbția fondurilor europene! Odată cu venirea ministrului Adrian Câciu la MIPE s-a recuperat puternic din finanțarea aferentă exercițiului financiar 2014-2020, absorbția a ajuns la 96% (de la 76%, în iunie 2023) și există perspectiva unei rate de absorbție de 98%-100%, până iulie 2024;
• Pentru anul în curs investițiilor publice prognozate vor fi mai mari cu 20% decât anul trecut; sunt prevăzute peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB;
• Și în 2024, ca și în 2023, investițiile vor avea o pondere mai mare decât consumul în creșterea economică.