Energia electrică este deosebit de scumpă în România. Deși, Uniunea Europeană pare să fi trecut peste criza energetică din anii trecuți, totuși, în țara noastră prețul curentului electric este la fel de ridicat. Plecând de la aceste adevăruri, deputatul PSD Vâlcea, Daniela Oteșanu, a adresat ministrului Energiei Sebastian Burduja o întrebare referitoare la modalitatea de calcul a energiei electrice. În finalul textului, Oteșanu îi transmite liberalului de la Energie să precizeze care sunt soluțiile pentru scăderea prețului. Redăm integral.
Obiectul întrebării: soluțiile pentru reducrea costurilor cu electricitatea și a nivelului compensațiilor achitate de stat
Stimate domnule ministru, având în vedere că prețul energiei s-a înjumătățit față de cel din urmă cu un an, coborând sub cel reglementat, care sunt motivele pentru care România este în continuare cea de-a 10-a cea mai scumpă piață spot din UE? De aceea, creșterea producției de energie regenerabilă dar și din alte surse, care este anunțată pentru anii viitori în România, nu va aduce beneficii pentru că piața românească este interconectată cu cele din regiune, iar majoritatea celor 9 state care au avut de la începutul anului prețuri spot mai mari decât România se situează în sud-estul Europei, ceea ce arată existența unui deficit de producție regional. Așadar, chiar dacă România își va majora producția de energie regenerabilă, acest lucru nu se va vedea decât marginal în prețurile interne, ca urmare a cererii venite din statele din jurul său. În urma prezentării acestor date vă rog să-mi prezentați soluțiile pe care le aveți pentru a scădea prețul electricității în țara noastră, care în prezent este una dintre cele mai scumpe piețe spot la nivelul Uniunii Europene.
Vă mulțumesc.
Solicit răspuns în scris.
Cu deosebită stimă, Deputat Daniela Oteșanu