14 mai 2024

Subiect dureros, tratat cu măsuri civilizate: Primăria Dăești achiziționează capace frigorifice pentru capelele din comună

Organizarea unei înmormântări nu este pentru nicio persoană o încântare (sperămsă nu fie nici măcar pentru proprietarii firmelor de pompe funebre), cu atât mai puțin pentru cineva care este rudă cu decedatul / decedata. Și mai dificilă pentru rude este păstrarea coșciugului cu persoana decedată acasă, așa cum se obișnuia pe vremuri. În prezent, acest obicei este interzis prin lege, deși, în destule localități rurale din România, el încă se mai practică. Autoritățile competente (poliția și jandarmeria) foarte rar se implică și, în cele mai multe cazuri, nu încearcă să perturbe ultimele ore pe care persoana decedată le mai petrece în locuință, oamenii legii neintervenind pentru a amenda rudele defunctului pe motivul că nu au dus sicriul la capelă. Uneori, în localitățile rurale, dar și în orașele mici, nici nu există astfel de locuri amenajate în care sicriele cu persoanele decedate să fie depuse înainte de a fi înmormântate. Nu mai vorbim de lipsa capacelor frigorifice, care este și mai des întâlnită decât lipsa capelelor, acest aspect constituind o veritabilă problemă în timpul verii.

Ei bine, iată că Primăria și Consiliul Local al comunei Dăești, venind în întâmpinarea solicitărilor cetățenilor din localitate, au luat hotărârea achiziționării a trei capace frigorice pentru camerele mortuare (capele) situate în imediata vecinătate a bisericilor din satele Dăești, Sânbotin și Fedeleșoiu. Prin măsura pe care autoritățile locale au luat-o, aparținătorii (rudele persoanelor decedate) nu vor mai fi nevoite să achiziționeze astfel de servicii de la firmele de pompe funebre. Este o măsură civilizată, asemănătoare cu cele aplicate în orașele mari, care se respectă (așa cum se întâmplă și la cimitirele din Râmnicu Vâlcea), unde coșciugele cu persoanele decedate pot fi depuse sub aceste capace frigorifice până la momentul la care este programată înmormântarea.

„Vom purta un dialog și vom încheia un protocol cu preoții parohi din satele Dăești, Sânbotin și Fedeleșoiu, astfel încât să nu fie percepută niciun fel de taxă pentru utilizarea acestor capace frigorifice. Așa cum v-am obișnuit, vom întreprinde și vom lua toate măsurile necesare pentru sporirea gradului de confort și pentru sprijinirea cetățenilor noștri pentru a trece mai ușor peste greutățile vieții de zi cu zi”, au anunțat reprezentanții Primăriei Dăești.

You May Also Like