21 iunie 2024

NUMĂR REDUS de elevi înscriși în Vâlcea la Evaluarea Națională. Când se afișează rezultatele

Faptul că populația școlară a județului Vâlcea a tot scăzut (și, din păcate, scade în continuare!) nu mai este o noutate. În acest trend se înscrie și numărul de elevi înscriși la nivelul județului nostru pentru examenele de Evaluare Națională din acest an. În sesiunea iunie 2024, în Vâlcea s-au înscris 2.542 de absolvenți ai clasei a VIII-a (2.541 de elevi fiind din seria curentă şi un singur elev din seria anterioară). Acest număr este unul dintre cele mai mici din ultimii 10-15 ani!

Cum județul Vâlcea are 89 de localități, rezultă că, în medie, din fiecare localite s-au înscris la examene 28-29 de elevi. Adică una sau două clase de elevi per localitate. Însă, adevăratul dramatism al scăderii populației școlare îl înțelegem dacă luăm în calcul faptul că aproape jumătate dintre elevii care s-au înscris acum la Evaluarea Națională au învățat în școli care funcționează în municipiul Râmnicu Vâlcea! Deci jumătatea rămasă a elevilor înscriși la examene a învățat în școlile din celelalte 88 de localități ale județului.

Asta însemană că aproximativ 1.400 de elevi care s-au înscris acum la examen au învățat în școli care nu funcționează în municipiul Râmnicu Vâlcea. Deci, dacă împărțim acest număr de elevi la cele 88 de localități rămase (după ce scădem municipiul Râmnicu Vâlcea), ne rezultă că, în medie, doar 16 elevi din fiecare localitate s-au înscris la examen. Îngrijorător de redus acest număr! Iar statisticile din ultimii ani arată că și acest număr oricum mic va scădea pe măsură ce elevii ajung la liceu, la Bacalaureatul de peste patru ani urmând să se înscrie doar aproximativ 75-80% dintre copiii care susțin acum examenele de Evaluare Națională.

Ce a anunțat IȘJ Vâlcea?

„15 elevi vor beneficia de adaptarea condițiilor de examen conform «Procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare de șanse pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale: evaluare națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și examenul național de bacalaureat – sesiunea 2024», procedură elaborată de Ministerul Educaţiei. Probele se vor desfăşura în 54 de centre de examen. Marţi, 25 iunie 2024, Evaluarea Naţională a elevilor, absolvenţi de clasa a VIII-a, debutează cu prima probă scrisă la Limba şi Literatura Română. A doua probă scrisă se va susţine joi, 27 iunie 2024, la disciplina Matematică. Accesul în sălile de examen se va face până la ora 8.30. Timpul de lucru pentru redactarea lucrării scrise este de două ore. Lucrările vor fi scanate în faţa elevilor, trei elevi rămânând în sală până la scanarea ultimei lucrări. Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor se va face miercuri, 3 iulie 2024, până la ora 14.00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 3 iulie, în intervalul orar 16.00 – 19.00 și 4 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00. Rezultatele finale vor fi afişate anonimizat marţi, 9 iulie 2024, după soluţionarea contestaţiilor”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea.

You May Also Like