23 iulie 2024

FOTO: Un secol de viață pentru Lucreția CRUCERU

Faptul că Vâlcea este județul în care se trăiește cel mai mult în România reprezintă un fapt cunoscut și dovedit statistic. Iată încă o dovadă.

Parohia Nemoiu a sărbătorit aniversarea a o sută de ani de viață ai Lucreției CRUCERU, o enoriașă cu o istorie impresionantă și o prezență binecuvântată în comunitate.

Duminică, 21 iulie 2024, după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele paroh Silviu Barboni împreună cu mai mulți enoriași devotați au vizitat-o pe Lucreția Cruceru la domiciliul ei din comuna Amărăști. Toți cei prezenți au privit-o cu admirație și respect pe sărbătorită, au participat la rugăciunea de mulțumire, i-au oferit flori, cadouri și i-au cântat „La mulți ani!”.

Lucreția Cruceru s-a născut în anul 1924 în satul Nemoiu, comuna Amărăști. Toată viața i-a fost marcată din pricina încercărilor vremurilor, a greutăților și a neajunsurilor. Tinerețea și-a purtat-o în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a prins foametea cauzată de seceta din anul 1946 și comunismul.

Cu toate acestea, ea își amintește cu drag de tradițiile și de obiceiurile populare promovate prin serbările organizate, atunci, la care ea interpreta diverse cântece populare sau patriotice. Participa și la dansurile populare ce se prezentau cu ocazia diferitelor evenimente. În ciuda faptului că nu are multă școală, acum, ajunsă la vârsta de o sută de ani, încă mai citește, fără ochelari, din cărțile de rugăciuni.

Nu și-a pierdut nicicând credința în Dumnezeu, iar îndemnul pentru cei care i-au călcat pragul casei a fost următorul: „Să fiți cuminți, să învățați, să munciți și, mai presus de toate, să aveți credință în Dumnezeu, căci fără El nimic nu se poate!”.

Sursă foto și text: Arhiepiscopia Râmnicului

You May Also Like