14 august 2024

Cea mai importantă manifestare cultural-artistică a stațiunii Călimănești, gata de start. Mii de vizitatori, așteptați la Cântecele Oltului

În perioada 16-18 august 2024, Primăria Orașului Călimănești îi invită pe vâlceni, dar și pe toți turiștii, să vină în stațiune nu numai pentru efectele terapeutice ale apelor, aerului și locurilor de aici, dar și pentru a trăi bucuria revederii cu mesagerii folclorului autentic din întreaga țară.

Festivalul de Folclor Cântecele Oltului a ajuns la ediția cu numărul 56. Manifestarea cultural-artistică s-a pornit din Făgăraș, la vale, și a ajuns la Călimănești, unde a poposit și s-a împământenit, se pare, pentru totdeauna. Ediția inaugurală a Festivalului a prins viață în anul 1969, la Făgăraș, fiind propusă și organizată de instituțiile de specialitate ale județului Brașov.

Inițiat, pentru a întruni anual ansambluri și formații artistice din toate județele străbătute de bătrânul Alutus (râul Olt), Cântecele Oltului, festival care a câștigat în timp faima unei manifestări de importanță națională, și-a stabilit, începând cu cea de-a doua ediție, ca loc permanent de desfășurare, pitoreasca stațiune vâlceană, Călimănești!

De-atunci și până astăzi, festivalul a adunat an de an valori etnofolclorice reprezentative, devenind o reuniune selectă a celor mai buni interpreți vocali și instrumentiști, dar și o sărbătoare a costumelor populare specifice fiecărei zone participante.

Evenimentul debutează anual cu parada portului popular a fiecărei zone reprezentate și include trei probe competiționale: concursul de interpretare „Doina Oltului”, concursul portului popular cu costume de valoare patrimonială inestimabilă și concursul „Frumoasa Oltului”, urmate de un colocviu științific, festivitatea de premiere și spectacolul de gală.

Orașul Călimănești, devenit „Casa Cântecelor Oltului”, se bucură, anul acesta, de a 56-a ediție a festivalului, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vâlcea, în parteneriat cu Primăria Orașului Călimănești!

Ediția acestui an reunește aproximativ 250 de păstrători și purtători de tradiții din județele Harghita, Brașov, Sibiu, Olt, Teleorman, Vâlcea, județe traversate de râul Olt, alături de invitați din Suceava.

Mai jos, vă prezentăm afișul-program din care puteți afla ce evenimente se vor desfășura, la Călimănești, pe parcursul celor trei zile de festival.

You May Also Like