Cazul medicilor acuzații de omor cu premeditare de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București a zguduit și împărțit societatea românească. Că doi doctori sunt acuzați de omor cu premeditare nu poate fi trecut cu vederea. România s-a împărțit în mod absurd în două tabere: pro și contra medici. De fapt, discuția publică s-a mutat de la cazul particular de la „Sfântul Pantelimon” la o discuție generală asupra cadrelor medicale din toată țara. S-a creat un imens val de propagandă împotriva medicilor din România, similar cu atacurile de acum câțiva ani, date dintr-o anumită zonă politică și susținute de o parte din Parchete și din presă. Și atunci, ca și acum, câteva voci politice responsabile au luat partea sistemului medical, încercând să blocheze linșajul public. Dintre politicienii vâlceni, singurul a fost deputatul PSD Eugen Neață. Dacă analizăm spațiul mediatic și al rețelelor de socializare, n-au existat multe luări de poziție similare cu a lui Neață nici în alte județe. La București, de asemenea. Când politicienii trebuie să culeagă roadele, aplauzele și voturile beneficiarilor sistemului medical, nu mai e loc de ei. Când trebuie să-i apere pe cei care înfăptuiesc actul medical și care nu au de-a face cu o eventuală faptă penală, cei mai mulți politicieni bagă capul la cutie.
Neață a publicat un text pe Facebook în care le-a luat apărarea argumentat halatelor albe, ținând partea celor care zi de zi salvează vieți. Că și aceștia greșesc, este evident. Că sunt în sistemul medical elemente corupte sau poate chiar criminale, și asta este evident. Dar de aici și până la a arunca anateme generale asupra unei categorii socio-profesionale atât de importante… Redăm integral textul deputatul vâlcean cu mențiunea că nu face nicio trimitere la cazul care a zguduit România, ci doar la sistemul medical în general.
Pentru cei care înfăptuiesc minuni.
Se cuvine să spunem câteva cuvinte despre medici și despre personalul medical din România. Eu nu am perspectiva profesională a celor care muncesc în instituții medicale. O am pe aceea de pacient și de om care a beneficiat de servicii medicale la toate vârstele și în toate ipostazele. Am fost elev, am fost sportiv și am avut o lungă carieră de polițist, de la nivelul de debut și până la cel de comandă. Continui să lucrez ca deputat, la al doilea mandat, în Parlamentul României. M-am bucurat de sănătate de la un capăt la altul al vieții și datorită asistenței medicale pe care am primit-o pe parcurs.
Locul în care ne refacem sănătatea se numește spital și oamenii care ne ajută să facem acest lucru se numesc medici, asistente medicale și încă alte multe profesii auxiliare. Slavă Domnului, nu a fost nevoie de multe servicii medicale pentru sănătatea mea, dar acelea, câte au fost, și-au făcut întotdeauna efectul, ceea ce spune foarte multe despre calitatea oamenilor care m-au îngrijit.
De la primele vaccinuri care mi-au fost administrate în copilărie și până la consultul periodic, obligatoriu în meseria mea. De la primul plasture aplicat pe rănile adolescenței și până la intervențiile mai sofisticate cerute de suferințele de acum. Totul a fost la timp, cu pricepere profesională, cu mult tact și cu multă empatie.
Oamenii aceștia – medicii și personalul medical din jurul lor – sunt una dintre minunile pe care le-a înfăptuit civilizația umană. Suferințele mele trupești pălesc pe lângă suferințele unora dintre semenii noștri care și-au salvat viața pusă în pericol de moarte, de boli grave, fără leac.
Am cunoscut asemenea oameni. De la copii de grădiniță și până la nonagenari. Oameni de toate condițiile sociale și intelectuale, egali în fața pericolului produs de pierderea sănătății. Nu există fericire mai clară și recunoștință mai puternică pe acest pământ decât a aceluia care a scăpat din ghearele morții cu ajutorul medicilor și al celor care îi ajută pe medici să înfăptuiască minunea însănătoșirii oamenilor aflați la limita dintre viață și moarte.
Pe mine, ceea ce mă emoționează cel mai tare este însă simplitatea cu care personalul medical trece de la o minune la alta, de la o viață salvată la altă viață salvată, așa cum trecem noi ceilalți de la o zi de muncă la alta, obișnuită și atât. Simplitatea și eleganța aceasta profesională mi-au dat întotdeauna încrederea aceea pe care am cunoscut-o cu toții în primele minute ale vieții noastre simțind undeva, în apropiere, ființa care ne-a dat viață.
Mulțumesc aici tuturor celor care au ales să lucreze întreaga lor viață pentru sănătatea semenilor și pentru viața oamenilor de pe acest pământ.