26 august 2024

AUR Vâlcea atacă un subiect dureros. Ceramica de Horezu, în pericol!

Comunicat

Ceramica de Horezu în pericol, sub ochii neputincioși ai statului român

UNESCO a decis, în decembrie 2012, înscrierea ceramicii româneşti de Horezu în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al umanității.

S-a considerat că tehnicile, arta şi cunoştinţele asociate ceramicii de Horezu sunt emblematice pentru identitatea comunităţii din Horezu şi Olari iar înscrierea meşteşugului ceramicii de Horezu în lista reprezentativă a UNESCO ar putea contribui la cooperarea cu alţi meşteşugari din alte zone în scopul promovării respectului pentru diversitate culturală și va creşte promovarea şi transmiterea meşteşugului prin asociaţii de olari şi autorităţi locale pentru păstrarea acestei competenţe.

Din păcate, la 12 ani de la acest eveniment asistăm neputincioși la fenomene pe care autoritățile statului ar putea să le împiedice dar nu au existat decât tentative timide. Peste 70% din ceramica de Horezu care se vinde turiștilor la marginea drumului, în magazinele de suveniruri sau chiar în complexe comerciale care ar trebui să se respecte vine din China sau Turcia.

Mai avem câțiva olari care produc această ceramică, iar autoritățile nu au nicio strategie de încurajare a tinerilor și copiilor spre acest meșteșug deși avem instituții de cultură abilitate în acest sens.

Nu există nici promovare din punct de vedere turistic într-o manieră profesionistă, iar încercările organelor de control au fost rare și s-au aplicat prea puține sancţiuni contravenţionale, ponderea obiectelor originale fabricate de meșterii olari ai zonei a scăzut extrem de mult, ceramica UNESCO originală de Horezu fiind practic înlocuită de obiecte contrafăcute.

Vă îndemn pe toți să fim patrioți, să ne iubim simbolurile și fiecare să contribuim cum putem la protejarea lor: Horezu – Vâlcea, Capitala Ceramicii Populare Românești, poate fi ajutată de fiecare dintre noi cumpărând un produs autentic, oricât de mic și sesizând organele statului!

Cu această ocazie le amintim românilor și implicit vâlcenilor că este necesar ca patrioții să nu își risipească voturile. Electoratul patriot ar trebui să mizeze pe AUR, singura forță patriotică importantă și pe George Simion, singurul naționalist autentic candidat la președinția țării.

You May Also Like