31 august 2024

Cel mai vârstnic locuitor al orașului Băbeni împlinește 102 ani. Povestea lui nea Marin

În prima zi de toamnă din acest an, care coincide cu începutul anului bisericesc, cel mai vârstnic locuitor al orașului Băbeni aniversează o vârstă seniorială, la care cei mai mulți dintre noi nu putem decât să visăm: 102 ani.

Lt. col. Marin T. Mastraghin, sărbătoritul zilei de 1 septembrie din Băbeni, s-a născut în anul 1922 și nu a avut o viață ușoară. A fost participant activ la Cel de-Al Doilea Război Mondial, ironia sorții făcând că această confruntare teribilă ce a încleștat, la mijlocul secolului trecut, națiunile cele mai puternice din lume să înceapă chiar pe 1 septembrie, în anul 1939. Era anul în care nea Marin din Băbeni împlinea 17 ani. Nu știa ce îl aștepta în anii următori, când, între 1943 și 1945, a luptat la propriu cu arma în mână. Nu știa nici că viața îi va rezerva o surpriză extrem de plăcută, peste vreo șapte decenii de la momentul în care lupta pe front, el fiind unul dintre aleșii sorții (că altfel nu putem spune!) care au trcut pragul vârstei de o sută de ani.

Nea Marin se ține bine și acum, când împlinește venerabila vârstă de 102 ani. Sigur, nu mai este ca în urmă cu câțiva ani, pe la „tinerețea” de 98-99 de ani, când putea să se urce singur pe bicicletă și chiar să meargă cu aceasta 10-15 metri. Acum, la 102 ani, își petrece timpul mai mult în casă. Însă, este lucid, recunoaște persoanele care vin pe la el, poate mânca singur. Ceea ce nu este lucru puțin pentru asemenea vârstă!

Ștefan Bîzîc, primar ales al orașului Băbeni: „Ne bucurăm că în comunitatea noastră trăiește un om de la care avem cu toții de învățat”

Am schimbat câteva idei despre povestea lui nea Marin Mastraghin și cu Ștefan Bîzîc, viitorul primar al orașului Băbeni, ales la alegerile locale din 9 iunie 2024. Ca un amănunt interesant, cu acest prilej am discutat cu unul dintre cei mai tineri viitori primari ai județului Vâlcea despre unul dintre cei mai vârstnici locuitori din județ. Ștefan Bîzîc este de părere că o comunitate care are un asemenea om în mijlocul ei nu are decât de câștigat, nea Marin Mastraghin fiind aproape ca o emblemă a orașului Băbeni.

„Mă bucură foarte mult faptul că domnul Mastraghin împlinește această vârstă de 102 ani. Îi transmit și eu un sincer «La mulți ani!». Acești oameni reprezintă adevărate exemple vii pentru comunitățile în care trăiesc. Consider că toți avem câte ceva de învățat de la un asemenea om, mai ales noi, cei tineri. Nici domnului Mastraghin nu i-a fost deloc ușor în viață. A fost în război, a îndurat destule lipsuri și atunci, în anii aceia foarte grei de război, dar și ulterior, după ce a revenit acasă. Însă, a avut puterea de a trece peste toate aceste greutăți și, iată, că este alături de noi și acum, când împlinește 102 ani! Îi doresc multă sănătate dumnealui, dar și întregii familii și sper ca Dumnezeu să îl țină cât mai mult timp alături de noi. La mulți ani încă o dată, domnule Mastraghin!”, au fost cuvintele frumoase și sincere ale lui Ștefan Bîzîc despre cel mai vârstnic locuitor al orașului Băbeni.

You May Also Like