20 septembrie 2024

Pentru că în județele Dolj, Olt, Gorj este mare nevoie de lemn de foc, prin unele localități din Vâlcea au început să se taie masiv pădurile! Noi cazuri descoperite

În perioada 16-19 septembrie 2024, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea – Serviciul Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu delegați din partea Gărzii Forestiere și Direcției Silvice Vâlcea au desfășurat activităţi de prevenire pentru combaterea ilegalităților îndreptate împotriva fondului forestier național.

În acest sens, polițiștii au acționat în baza planului comun de acțiune „SCUTUL PĂDURII”, verificând astfel patru agenți economici și un ocol silvic, din județul Vâlcea, cu activități desfășurate pe raza orașului Bălcești și în zona arondată.

În urma activităților desfășurate, pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 16 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 48.000 de lei conform Legii nr. 171/2010.

„S-a dispus confiscarea a aproximativ 112 metri cubi de material lemnos, diferite specii și sortimente, în valoare de aproximativ 100.000 de lei. Totodată, în cadrul acțiunii au fost constate două infracțiuni privind săvârșirea infracțiunii de „fals informatic”, o infracțiune de „tăiere fără drept de arbori” și o infracțiune de „furt de arbori”, cercetările fiind continuate de polițiști, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Din cercetările efectuate, a reieșit că infracțiunile de ,,fals informatic” au constat în introducerea de date nereale în aplicația SUMAL 2.0 de către personalul silvic cu atribuții în domeniu, iar cantitatea de material lemnos precizat in aplicația silvică fiind deja exploatată, documentele aferente fiind întocmite cu date fictive”, a anunțat IPJ Vâlcea.

Din informațiile noastre, neconfirmate până la acest moment de vreo instituție, cele mai multe lemne care sunt tăiate în partea de sud a județului Vâlcea sunt valorificate în județele Dolj, Olt și, parțial, în Gorj și Mehedinți, acolo unde este cerere mare de lemn de foc înainte de venirea iernii!

Vom rămâne la curent cu acest subiect, cel al tăierilor masive de lemn care au loc în pădurile din sudul Vâlcii și vom reveni cu informații pe marginea subiectulului, dacă va fi cazul!

You May Also Like