26 septembrie 2024

ȘEDINȚE DE URGENȚĂ, în această seară, la prefecturile din toată OLTENIA. Care sunt temerile lui Raed Arafat

În această seară de joi, 26 septembrie 2024, s-au desfășurat ședințe de urgență cu membrii comitetelor județene pentru situații de urgență din județele: Vâlcea, Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vrancea și Instituția Prefectului Municipiului București, convocată de către DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ (DSU).

Membrii comitetelor județene pentru situații de urgență din județele: Vâlcea, Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vrancea și Instituția Prefectului Municipiului București au participat, astăzi, 26 septembrie, ora 19.00, la o ședință în sistem videoconferință, convocată de către DSU pe tema măsurilor preventive în contextul schimbării prognozei hidrometeorologice pentru perioada imediat următoare.

La videoconferință au participat și prefectul judeţului Vâlcea – Mihai Oprea, subprefecții Florentina Călin și Victor Stănculescu, precum și membrii CJSU Vâlcea.

De ce locuitorii județelor din Oltenia se află în pericol?

La finalul primei luni a toamnei anului 2024 va fi o vreme a extremelor meteorologice. Aceste fenomene sunt dinamice astfel încât informările și avertizările vor fi actualizate periodic. Ca urmare a creșterii gradului de instabilitate atmosferică, cauzat de frontul de aer rece, care traversează Europa, multe țări sunt afectate de fenomene meteorologice extreme: averse torențiale, intensificări ale vântului și răcire accentuată a vremii. Aceste aspecte coincid cu viitura manifestată la nivelul Dunării iar pentru a preîntâmpina astfel de probleme, la întrevederea cu șeful DSU s-a avut în vedere evaluarea stadiului măsurilor preliminare necesar a fi adoptate în vederea prevenirii apariției unor efecte negative sau diminuării acestora. În acest sens în cadrul videoconferinței au fost făcute informări vizavi de stadiul măsurilor preventive la nivelul fiecărui județ vizat.

Potrivit meteorologilor, la 27 septembrie 2024, vom atinge cel mai înalt prag de temperatură din această lună. Din weekend vom lua însă umbrelele și cizmele pentru că va ploua foarte mult. Astfel, potrivit prognozei, în prima parte a zilei de sâmbătă, ploile își vor face simțită prezența în regiunile vestice și nord-vestice ale țării și treptat, până seara, urmează să cuprindă o mare parte din jumătatea de vest a țării noastre. Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, în cursul zilei de duminică și în noaptea de duminică înspre luni, va ploua în cea mai mare parte a țării.

Regiunile cele mai afectate, potrivit informațiilor de care dispunem de la ANM, la această oră, ar putea fi cele din partea de sud a teritoriului, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură. Ploile vor fi însoțite de instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului, iar fluctuația de temperaturi va conduce la manifestări bruște și severe ale vremii. Prognoza meteorologică pentru județul nostru este în dinamică.

Ce se preconizează pentru Vâlcea?

La data de 25 septembrie 2024, prefectul judeţului Vâlcea a convocat grupul de suport tehnic nr. 2.1 din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, în vederea evaluării modului de implementare a măsurilor de prevenire a inundațiilor ce ar putea apărea în județul Vâlcea, în situația înregistrării unor precipitații abundente.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, prefectul Mihai Oprea, îndeamnă cetățenii să ia în serios prognozele meteorologilor și să nu se aventureze în zonele expuse, prognozate de ANM.

„Amintim, în contextul desfășurării acțiunilor de sprijin pentru județul Galați, afectat de inundațiile puternice provocate de ploile abundente aduse de ciclonul Boris, faptul că Instituția Prefectului Județul Vâlcea, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al județului Vâlcea, participă în continuare la ajutorarea comunităților afectate de inundații. Astfel, astăzi, 26 septembrie 2024, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Magheru” al județului Vâlcea trimite în misiunea de restabilire a situației de normalitate 58 de pompieri militari. În acest context, colonel dr. ing. Dan Pascaru, în calitate de comandant al acțiunii, se va deplasa în județul Galați pentru a coordona misiunile întreprinse în zonele afectate de inundații. Această mobilizare face parte din efortul integrat al tuturor în vederea salvării vieții semenilor, pentru minimalizarea pagubelor și pentru asigurarea sprijinului necesar localităților afectate de inundații”, a transmis Prefectura Vâlcea.

You May Also Like